019 1
KROGNYTT Text: Ulf Hjelting och Thomas Helsing Be
nsin och sallad Ny food court Vid Lars Wivallius väg har Preem öppnat en ny tankstation. Och varför i hela friden har vi med detta bland krognyheterna kan man fråga sig? Jo, av den enkla anledning att här har man tänkt ett steg längre när det gäller den mat som finns att inhandla. Här har det satsats på det vegetariska. Sedan början av oktober finns detta att tillgå längs E18/E20. – Förutom drivmedel, med förnybara råvaror, finns en butik som erbjuder fräscha måltidslösningar som bereds på plats, inklusive ett bra ekologiskt utbud. Stationen i Örebro är ett välkommet nytillskott i vår stationskedja, säger Jack Lilja, distriktschef på Preem. Butiken i Örebro blir den andra butiken som byggs utifrån Preems nya stationskoncept som bygger på trivsamhet och hållbarhet. UH I det nybyggda Citypassagen intill Centralstationen, som bland annat inhyser Migrationsverket och tjänstemän från Örebro kommun, finns det nu en ’food court’ i markplan. Här är det stort och rymligt och med elegant utsikt över både Centralstation, Rättscentrum och korsningen Östra Bangatan/Östra Nobelgatan. Tre stycken restauranger finns det att välja mellan. Liban Express som satsar på mat från det libanesiska köket, Hua Hin asian food och Papa´s med husmanbuffé och pizza av typen napolitansk. Den här tisdag serverades bland annat raggmunk med fläsk och lingonsylt på buffén på Papa’s som för övrigt kostar 109 kr. Sedan tidigare finns även Milly’s café i anslutning till det nya restaurangtorget och vi har hört att de fyra verksamheterna snart kommer att få sällskap av en femte – någon slags bar. UH/TH Satin har uppdaterat menyn Satin har också uppdaterat menyn denna höst och under en provsmakning nyligen fick vi chansen att prova de nya läckerheterna. Satins matkoncept har två delar där den ena handlar mycket om matiga plankor och den andra kretsar kring att måltiden är något man umgås kring och delar med andra. Därför återfinns många mindre rätter på menyn. 3-4 mindre rätter beräknas motsvara en normal förrätt och varmrätt. Vi kan varmt rekommendera de gratinerade tomaterna, kycklingspettet på svensk majskyckling och den enkla men goda majstempuran med sriracha-majonnäs. Den sistnämnda majonnäsen gör för övrigt gästspel hos bland annat popcorn-räkorna. Till Satins lounge ska man kunna gå och äta såväl som varva ned med vänner och familj innan kvällens planer bär frukt. Med den nya menyn finns en bra grund för det. TH Bishop Arms Hattar En ny meny finns sedan mitten av november hos Bishop Arms här i Örebro. Vad sägs om Bao-buns som består av hoisinkryddad Omph? Serveras med bland annat en morot, ingefära och chilisallad. Eller varför inte slå till på en klassisk skomakarlåda? Raggmunk med fläsk, någon? Jordärtkocksoppa? Man skulle utan omsvep kunna kalla den nya menyn för svensk husmanskost med en twist. UH 2011 fyllde Törnqvist hattar, vid det som en gång kalllades Fisktorget i Örebro, 100 år. Idag finns inte den anrika hattaffären kvar. Men istället kommer namnet att leva kvar tillsammans med en del av inredningen nu när lokalen görs om till restaurang. Redaktionen väntar med spänning på detta tillskott bland stadens restauranger. UH 42 NOLLNITTON