Nöjesnytt Malmö 1
Äntligen är grillsäsongen här och nu är det dags
att fräscha upp grillkunskaperna. Starta säsongen med säkra köttbitar på grillen och bjud på spännande smaker. G asolgrillare har det förhållandevis bekvämt. Tänd, vänta ett par minuter, och den är klar att användas. När köttet fått färg är det bara att dra ned effekten och på med locket. En kolgrillare måste vara mer förutseende och tända i tid för att få en jämn, gråvit glödbädd. Kol kan bli ruggigt het och det gäller att kunna styra värmen för att inte köttet ska bli torrt eller rent av svart. Ett par lager grillfolie som läggs i ena kanten blir en trygg reträttplats för både kött och grönsaker. Med locket på bildas en fin röksmak samtidigt som värmen tränger in i köttet. INGEN ELD Oavsett grill är öppen eld det största problemet. Fett från köttet i kombination med oljiga marinader förvandlas till öppna lågor när de rinner ned bland heta kolbitar eller lavastenar. Väljer man en rubb istället minskar brandrisken. Rubb är en kryddblandning som gnids in i köttet en stund innan grillning. Innan köttet serveras kan det penslas in med en oljebaserad glaze, och som även kan fungera som sås till rätten. GLÄNS MED JAPANSKT Vill man sticka ut lite extra och väljer japanska shichimi togarashi, en chilibaserad kryddblandning. Antingen blandar du själv, eller köper färdig på en specialaffär eller på nätet. Kryddan kombineras med en asiatiskt smaksatt glaze med chilisås, spiskummin, sesamolja och soja. En och annan hamburgare är svårt att undvika när det handlar om grillning. Gör man egna på nötfärs med inslag av fint hackad bacon blir de mycket intressantare. Lägg sedan till en dressing med majonnäs, chilisås och chiliflakes, och känslan av hemlagat från grillen är uppenbar. ■ TEXT & FOTO: DAN STRANDQVIST FLÄSKKARRÉ MED JAPANSKA KRYDDOR Till 4 personer TILL SHICHIMI TOGARASHI: 2 tsk vita sesamfrön 2 tsk svarta sesamfrön 2 tsk smulad noriblad 1 tsk flisad, torkad chili 1 krm vita vallmofrön 1 krm sichuanpeppar 1 krm torkad ingefära 4 rejäla skivor fläskkarré utan ben 2 msk shichimi togarashi 2 msk finhackad färsk timjan TILL GLAZEN: 4 msk chilisås på tomatgrund 1 msk soja 1 tsk sesamolja 1 tsk mald spiskummin 1 tsk salt ATT ÄTA TILL: grillade tomathalvor grillade färska lökhalvor färskpotatis eller ris 1. Kör alla kryddorna till shichimi togarashi i en mixer till en ganska grovt hackad blandning. Förvara det som blir över mörkt och svalt i lufttät burk. 2. Gnid in köttet med blandningen på båda sidor, avsluta med hackad färsk timjan. Salta inte. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter. 3. Blanda alla ingredienserna till glazen. 4. Grilla köttet över fin glöd 2-3 minuter. Vänd, men låt den andra sidan grillas något kortare. Lägg det på dubbla lager grillfolie, på ett svalare ställe i grillen. Lägg på locket med öppen ventil och eftergrilla i två minuter. Grilla samtidigt tomaterna och löken. Flytta över även dem till folien när de börjar se färdiga ut och fått färg. 5. Ta upp och pensla köttet med glazen, lägg dem på ett fat och garnera med persilja. Lägg resten av glazen i en skål och servera. Kokt färskpotatis är en bortglömd delikatess som är gott till det mesta, så även grillat. 34 | nöjesnytt 1. Blanda färs med fint hackad bacon, koncentrerad kalvfond och liquid smoke. Arbeta ihop ingredienserna rejält för att de ska bli hållbara. Forma sedan fyra stora och ganska tjocka burgare. 2. Blanda dressingen, skiva tomat, rödlök och riv ruccolasalladen grovt. 3. Grilla burgarna över fin glöd cirka två minuter per sida, följt av 4-5 minuter på folie under lock. De bör vara genomgrillade, men inte torra, cirka 65 graders kärntemperatur. 4. Lägg dem ihop med bröd, dressing och grönsaker. Serveras helt nygrillade. ATT DRICKA TILL: Ett bra grillvin till kött ska vara fruktigt och smakrikt. Texas Longhorn Charoal Shiraz (2074) för 89 kronor, bjuder på både rök, frukt och rostat inslag. Till grillade hamburgare passar ett ljust lageröl eller bärnstensfärgad ale bättre. HAMBURGARE MED PEPPRIG DRESSING Till 4 personer 600 g nötfärs, gärna fet mald från högrev 1 paket bacon, 145 g 1 tsk konc. kalvfond 1 krm liquid smoke TILL DRESSINGEN: 1 dl majonnäs, gärna amerikansk 2 msk chilisås på tomatgrund 1 tsk torkad, flisad chili 1/2 tsk salt ATT ÄTA TILL: 4 stora hamburgerbröd 1 stor tomat ruccolasallad 1 liten rödlök