Nöjesnytt Kalmar Öland 1
VEGOBURGARE MED SÖTPOTATISPOMMES OCH TRYFFELMAJO
Nu ska jag berätta hemligheten med den perfekta vegetariska hamburgaren och den krispigaste sötpotatisen, och till det tryffelmajo. Det här kommer att förgylla vilken grillkväll som helst! 4 portioner 1 timme och 30 minuter Biffar 1 scharlottenlök 4 skogschampinjoner 1 svart vitlöksklyfta 3 vitlöksklyftor 6 hasselnötter 1 tsk honung 1 tsk pressad citron ½ selleristjälk 2 msk japansk soja 800 g kidneybönor 2 tsk dijonsenap Salt och svartpeppar 1 ägg (alt 1 msk chiafrön och 1 msk vatten för veganer) 2 msk vetemjöl Olja och smör till stekning Sötpotatispommes 600 g sötpotatis 1 ½ liter frityrolja Salt och svartpeppar ½ dl finhackad persilja Tryffelmajo 2 dl rapsolja 1 ägg 2 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger 1 tsk pressad citron 1 tsk tryffelolja Salt och svartpeppar Tillbehör 1 bifftomat 1 msk olivolja Salt 3 gula lökar 3 msk smör 1 tsk soja 1 tsk socker ½ dl vatten 8 skivor cheddarost 4 hamburgerbröd Gör så här: Tryffelmajo Mixa alla ingredienser med en stavmixer till fin konsistens, tillsätt mer rapsolja för att få den tjockare. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillbehör Skiva bifftomaten, ringla över olivolja och lite salt och sätt åt sidan. Skär löken i ringar, cirka 2 mm tjocka. Stek dem långsamt i smöret tills de är mjuka och har fin färg. Tillsätt soja, socker och vatten stek tills vattnet avdunstat. Smaka av med salt. Sötpotatispommes Skär tunna stavar av sötpotatisen och lägg i kallt vatten i en timme. Ta upp och torka av ordentligt med handduk eller hushållspapper. Hetta upp frityroljan i en kastrull till 160 grader. Fritera i cirka fem minuter, ta upp och lägg på ett galler med hushållspapper. Fritera sedan igen i 180 grader i tre minuter eller tills de fått fin färg. Ta upp och torka igen. Lägg i en skål och krydda med salt, svartpeppar och persilja. Biffar Finhacka schalottenlök och skogschampinjoner och ställ åt sidan. Mixa svart vitlök, vitlök, hasselnötter, honung, citron, selleri och soja i en food processor till en fin blandning. Häll ner ner kidneybönorna i mixern och mixa snabbt men så att det inte blir helt finmalet. Tillsätt lök, champinjoner och dijonsenap. Smaka av med salt och riktigt ordentligt med nymald svartpeppar. Tillsätt ett ägg eller chiablandningen och till sist mjölet. Blanda och forma till biffar. Stek dem i rikligt med olja och smör i cirka fyra minuter per sida eller på grillen. Lägg på ostskivor och låt dem smälta. Lägg biffarna på bröden, toppa med en bifftomatskiva, karamelliserad lök och tryffelmajonnäs. SPANSK PAELLA MED SKALDJUR OCH CHORIZO För mig är paella den ultimata festmaten på grillfesten en varm sommarkväll. Släng ihop en kanna sangria och frossa i saffransdoftande ris med skaldjur och chorizo. Kan det bli bättre? 4 portioner 60 minuter 500 g blåmusslor 200 g färska kokta räkor 300 g chorizo 200 g kycklingfilé 1 stor gul lök 3 vitlöksklyftor 1 dl olivolja 250 g körsbärstomater 4 dl paella- eller carnaroliris 2 tsk paprikapulver 1 tsk cayennepeppar ½ g (1 pkt) saffran 1 dl vitt vin 10 dl kycklingbuljong 1 röd spetspaprika 2 dl frysta ärtor Pressad citron Salt och svartpeppar 100 g bläckfiskringar Gör så här: Skrubba musslorna och släng de som inte stänger sig eller som är trasiga. Skala räkorna. Skiva chorizon och kycklingfiléerna. Hacka lök och vitlök. Häll olja i en paellapanna på grillen eller en traktörpanna på spisen. Stek kyckling och chorizo tillsammans med lök, vitlök och körsbärstomater. Tillsätt ris, paprikapulver, cayennepeppar och saffran och fräs allting. Häll på vin och rör om. Häll sedan på 2 dl kycklingbuljong och låt den koka in. Häll på resten av kycklingbuljongen, lägg på ett lock och låt koka i cirka 20 minuter. Tärna paprikan och rör ner paprika och ärtor i pappan. Lägg på locket och låt koka ytterligare 5-10 minuter på ganska hög värme, så att det blir en knaprig yta under riset. Rör alltså inte om. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. Lägg på räkor, musslor och bläckfiskringar precis före servering och lägg på locket så att skaldjuren blir varma.