Nöjesnytt Helsingborg 1
KROGPROFILERNA IDA KVIST & NIKLAS DAHL PÅ A KV På
Bara Vara, basen i en växande krogkedja i Helsingborg , hitt ar man Ida Kvist och Niklas Dahl. Ida har man hitt at här de senaste två och ett halvt åren medan Niklas ”bara varit” på Bara Vara sedan i september. B ara Vara har fl era gånger utsetts till en av Helsingborgs absoluta topprestauranger. Vällagad husmanskost och egen vinkällare är några höjdpunkter som utmärker krogen. Alla delägarna i Bara Vara har nämligen ett genuint vinintresse och därför har restaurangen en egen vinkällare och en gedigen vinmeny. Redan namnet Bara Vara säger en hel del om restaurangens inriktning. Här satsar man inte så mycket på ”fancy” utan på att gästerna ska få god, vällagad mat och kunna avnjuta sin mat och dryck till skön musik och vacker konst. – Bara Vara är precis som det låter. Hit kommer våra gäster för att bara ha det gott med god mat och dryck i en trevlig miljö, instämmer Ida Kvist som är restaurangansvarig och därmed har hand om det mesta som händer på golvet. Här sätter man service högt och för Ida är det viktigt att personalen blir en del av gästens upplevelse. – Bra service handlar inte så mycket om att hela tiden passa upp utan mer om att fi nnas till för att gästerna ska ha det bra. Att man uppmärksammar dem och själv skaffar sig en bild av till exempel vad för mat och dryck de gillar, att se gästen för den han eller hon är, förklarar Ida. NYA KOCKAR En bästsäljare är husets specialitet som heter Pelle Jansson. Den består av en utbankad rå oxfi lé på toast med löjrom, crème fraiche, äggula och rödlök. Den har funnits på menyn sedan restaurangen öppnade och står inte ens på menytavlan men deras många stamgäster vet att den fi nns och att de alltid kan beställa den. – Att vi sedan har två nya kockar som har breddat menyn ytterligare och gjort den till en meny i tiden gör ju bara saken bättre, tillägger hon. En av dessa nya kockar är Niklas Dahl och när vi träffar honom har han bara jobbat som kock på krogen i fem veckor. 14 | nöjesnytt Dessförinnan arbetade han som både kock och kökschef i Norge under fem år. Men nu har Helsingborg alltså fått tillbaka sin förlorade son. – Det känns fantastiskt skönt att komma tillbaka och numera bara jobba som kock och inte som kökschef. Särskilt som jag inte upplever att det existerar någon egentlig hierarki här på Bara Vara även om någon har en högre ställning på pappret, berättar han. EN KROG FÖR ALLA En titt runt omkring ger vid handen att Bara Vara har en extremt bred publik. Vi ser unga med en drink i baren och äldre med middag vid borden. – Jag har ju inte hunnit känna klientelet ordentligt än, säger Niklas, men jag håller med om att det är väldigt blandat här. Vi har många 20-åringar som gillar att klä upp sig och gärna vill visa upp det samtidigt som vi har lika många gäster i 60 års åldern som främst kommer hit för att äta gott. – Men lika ofta sitter de tillsammans. Här fi nns något för alla, alla är välkomna och vi försöker alltid tillmötesgå våra gäster. Det som svetsar samman dem är inte en gemensam ålder eller yrkeskategori utan en gemensam mentalitet. Vi har extremt många stamgäster som kommer hit och känner att de inte behöver sitta själva här, utvecklar Ida resonemanget. EFTERFEST MED FÖRFESTKÄNSLA Öppettiderna har Bara Vara riktat in på onsdag till lördag fram till 01.00 och inte minst verkar Bara Vara vara ett väldigt populärt fredagsställe då många väljer barmenyn på kvällen. – Helsingborg är en fantastisk krogstad, det måste vara Sveriges krogtätaste stad. Torsdag till lördag är här riktigt roligt men söndag till tisdag verkar de fl esta helsingborgare vilja stanna hemma, säger Niklas Dahl. Att Bara Vara stänger 01.00 är dock inget som påverkar Ida Kvists arbetstider något nämnvärt. Tillsammans med Jesper Liljegren, Martin Olsson och Christoffer Skoog driver hon nämligen sedan ett år tillbaka även The Headless Swan, en schysst pub med någonting för alla där man också kan äta och dricka gott och dessutom svänga sina höfter till allsångsmusik natten lång. – The Headless Swan har blivit en naturlig efterfest med förfeststämning när Bara Vara stänger. En naturlig förlängning för de som orkar lite till helt enkelt, förklara Ida. – Vi driver krogen vidare med samma koncept som de tidigare ägarna men utan fotbollsdelen. Det vill säga som en krog med god och glad musik i en trevlig atmosfär med en blandad publik mellan 18 och 65 år. Där står de alla och dansar tillsammans och sjunger med till skön allsångsmusik, avslutar hon. TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN / WWW.LAZZEX.COM