Nöjesnytt Helsingborg 1
barolo – HÖSTENS NYANSER PÅ FLASKA Så här års kan
jag drabbas av ett fruktansvärt sug efter en riktigt bra Barolo. För mig är barolo höst på flaska. Det ultimata vinet som passar till årstidens alla smaker och har den där rätta myskänslan, ungefär som att dra på sig nya höstkappan för första gången. B aroloviner kommer från distriktet med samma namn i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Det är också där man skördar tryffel, vilket känns som ett suveränt sammanträffande. Få kombinationer är så klockrena som tryffelstinn mat och en vällagrad barolo. Och där kom själva haken. Barolo är ett synnerligen strävt vin som kräver lång lagring för att mjukna och bli lite mera drickvänligt. Vilket också gör att priserna stiger i taket och att vinerna kan vara svåra att få tag på. Få restauranger har plats eller råd att lagra sina viner så pass länge. Men numera finns det en lite yngre skola baroloviner för dem som inte har tid eller tålamod att vänta. Druvorna skördas lite senare när tanninerna mognat och vinerna lagras sedan på nya ekfat för att få en mjukare framtoning. På så sätt kan de drickas unga, även om de modernare vinerna också kan vinna enormt på lagring. Barolo görs till hundra procent på druvan nebbiolo och måste lagras i minst tre år innan de får säljas. Det är ett fylligt rött vin med massor av tyngd och kärvhet. När det lagras blir det sammetslent och mjukt, samtidigt som det i bästa fall finns kvar en intressant fruktighet och struktur. Barbaresco ligger precis intill och vinerna brukar kallas barolons lillasyster. De är aningen lättare och mer lättdruckna. Jag gillar båda. Men när hösten knackar på dörren längtar jag efter krämig polenta med massor av svamp och riven parmesan. Och en precis lagom gammal Barolo. ■ 3 TIPS BAROLO 1. BAROLO GIACOMO BORGOGNO, 2008 (75148), 349 KR. Ungdomligt elegant med mycket frukt och en hel del syra. Inte supersträvt, men sparar du den ett tag till lär den bli smått fantastisk. Ett lyxvin till en saftig lasagne. 2. BAROLO AZELIA, 2011 (71983), 315 KR. Mycket körsbärsmuskler, men ändå med traditionell finess och djup harmoni. Förvånansvärt "färdigt" för att vara en barolo från 2011. För dig som inte orkar vänta … 3. BAROLO PAOLO SCAVINO, 2009 (90104), 361 KR. Ett stramt vin med peppriga toner av tobak, choklad och körsbär. Om du är stadd vid kassa är detta det perfekta vinet till en mustig söndagsgryta.. VÄRT ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Barolo är Piemontes mest kända vindistrikt. Här har man tillverkat barolovin som vi känner det sedan i början av 1800-talet, och metoderna är fortfarande väldigt traditionella jämfört med många på andra håll i världen. Vinerna består av 100 procent nebbiolo och måste lagras i tre år, varav minst två år på fat, och ha minst 13 procent alkohol. 62 | nöjesnytt