AMES 1
DRYCK ROSÉ, RÖTT OCH VITT VIN SIGNERAT LEIF MANNE
RSTRÖM TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Vi kan idag finna ett stort antal olika kändisviner i Systembolagets sortiment. Många håller, dessvärre, en mycket låg nivå. Noterbart är att kändisviner är en mycket svensk företeelse. Här presenteras Leif Mannerströms tre, högt betygssatta, viner. Leif Mannerström - Rosé Blek rosa färg. Doften har inslag av persika, päron och melon. Smaken, somrigt, fruktig. Druvorna Grenache 60 procent och Syrah 40 procent. De skördas nattetid för att få den bästa elegansen och fräschören. Det friska vinet är en passande sommardryck. Gott till fisk, skaldjur och lättare grillat. Serveras väl kylt. Leif Mannerström - Côtes du Rhône - Rött Vinet har en mycket mörk, blåröd färg. Doften kryddig med inslag av lakrits. 40 Smaken fruktig med tydliga inslag av mörka bär och lakrits. Druvorna är Grenache 50 procent, Syrah 40 procent och Mourvedre 10 procent. De skördas för hand, med ett lågt skördeuttag, från vingårdar med äldre rankor. Lagras på tankar i minst 14 månader. Området Côtes du Rhône är känt för sina utsökta matviner. Detta vin passar bra till alla kötträtter. Leif själv äter gärna en rejäl entrecote, med bearnaise till vinet. Leif Mannerström - Sauvignon Blanc - Vitt Färgen är svagt gul/grön. Doften, trivsamt, ungdomligt fruktig. Smaken är frisk och torr med inslag av krusbär och päron. Druvan är 100 procent Sauvignon Blanc. Ett angenämt sällskapsvin. Gott till fisk och skaldjur, sommarens sallader och lättare rätter. Leif Mannerström Leif Mannerström, 81 år, är en av vårt lands mest kända och mest kunniga kockar. Han är en av legenden Tore Wretmans många lärjungar. Tre gånger har Leif utsetts till ”Kockarna kock” i Sverige. När restaurang Johanna öppnade år 1974 inledes en helt ny epok i svensk gastronomi. Tillsammans med Christer Svantesson införde Leif i Sverige, nouvelle cuisine, det nya franska köket. Under åren 1994 till 2010 drev Leif restaurang Sjömagasinet som fick en Michelinstjärna 1999, vilken behölls till Leif lämnade över 2010. Från hösten 2009 fram till oktober månad 2017 drev han tillsammans med bröderna Christer och Ulf Johansson vidare, restaurangklassikern, Kometen i Göteborg. Leif har skrivit ett stort antal kokböcker och har flitigt medverkat medialt. Genom sin roll som domare i Sveriges Mästerkock under åren 2011-2020 blev Leif mycket folkkär. ® VINTIPS Leif Mannerström - Rosé Nr 50411, 119 kronor Leif Mannerström - Côtes du Rhône - Rött Nr 73509, 119 kronor ITHAKI Leif Mannerström – Sauvignon Blanc Nr 70248, 99 kronor