Utmärkt Örebro 1
Foto: Stellan Hörnestig Han tar sig tid att vård
a kontakten med gästerna. Ett vänligt ord, en kort ordväxling. Mer behövs inte för att skapa kontakt. – Jag behandlar mina gäster så som jag själv vill bli behandlad när jag besöker en restaurang. Har jag varit på besök fyra, fem gånger känns det trevligt att bli igenkänd och få frågan, typ: ”samma som förra gången?” eller ”det vin du hade till maten förra gången är tyvärr slut, men vi rekommenderar detta”. Man ska känna sig välkommen och det är därför vi har behållit större delen av vår personal från Söderlindhska gården och Kungsgatan. Vi har kunnat göra så trots allt det som inträffat. Vi tar några bilder på David. Fotografen är på språng till annat uppdrag. Servitrisen bakom bardisken säger blygt ”Jag vill inte vara med” och flyr ut ur bakgrunden till bilden. Det blir bild på David, vinkylen och den bardisk som inte fanns på gamla Fratelli. – Vi fokuserar mer på vinerna nu när vi har den här vinkylen. Vi arbetar med ett procentpålägg på vin, allt för att kunden även ska kunna köpa de lite dyrare vinerna. Vi vill hellre ha omsättning än att de bara står där och ingen köper det. I vinlistan finns bland annat en Margaux Chateau du Terte från 2005 för drygt 1 700 kronor, det bästa vin undertecknad någonsin 30 har testat. Dyrt? Ja, men värt varje krona, garanterat en smak att minnas. På Stortorget utanför har höstvindarna börjat blåsa kyligt och att nyttja uteserveringen är i stort sett uteslutet. Vid Kungsgatan lyckades man med konststycket att förvandla vad som tidigare var en pumpstation till den bensinmack som fanns där på 70-talet till något som snarare förde tankarna till betydligt sydligare breddgrader än Sverige. – Ja, vi fick verkligen till vår uteservering där. Tanken var att skapa typ en trattoria eller liknande. Något sådant kommer det inte att bli på Stortorget – de förutsättningarna finns inte, men vi kommer att göra vårt bästa.