Utmärkt Örebro 1
för konsumenten att se vad vinet egentligen inneh
åller och gör sitt bästa för att försöka dölja den. En lång innehållsförteckning med en massa tillsatser skulle förstöra vinets image av kultur och äkthet. Ingen skulle längre tro på etikettens påståenden om hur traditionellt det här vinet har framställts av samma familj sedan 1492… Med tanke på svåra tider, pandemi, lågkonjunktur, arbetslöshet… Eftersom bättre varor generellt är dyrare, och man ser på det från producenternas sida: kan de överleva och fortsätta sin revolution i en ekonomiskt tuffare framtid, med tanke på den process och den tid det tar för dem att producera i så små kvantiteter? – Pandemin har absolut slagit mot de små producenterna. Jag känner många vinbönder som berättar hur försäljningen har minskat när krogar och barer i Europa varit mer eller mindre nedstängda. Men naturvinet kommer inte att dö med coronan. I Sverige har naturvinet snarare blivit lättillgängligare när importörer som förr enbart sålde till restaurangbranschen börjat vända sig till vanliga konsumenter med olika naturvinslådor i Systembolagets beställningssortiment. Jag tror många tycker att det är svårt att navigera i naturvinsutbudet. Vad har du för tankar om eventuella hinder på vägen och vad som påverkar folks köpmönster? – Systembolaget är ett stort hinder, de skulle kunna göra enormt mycket mer för att guida sina kunder till naturvinet. Först och främst borde det finnas betydligt fler naturviner i sortimentet, idag kan det handla om en handfull viner i en butik med tusen vanliga viner. I min bok har jag en lista på över 900 naturvinsproducenter vars viner sällan eller aldrig dyker upp på Systembolaget. Och dessutom borde naturvinerna märkas ut så att kunden har lätt att hitta dem. Att det ännu inte finns någon övergripande internationell märkning på flaskorna gör att Systembolaget har ett ännu större ansvar att hjälpa sina kunder, exempelvis med en egen hyllkantsmärkning. 59 Det är lite hönan och ägget kanske när det gäller Systembolaget. De väntar på större efterfrågan, högre volym på de naturviner de redan har innan de utvecklar sitt sortiment, medan konsumenten samtidigt väntar på större och bättre urval. – Systembolaget har liksom det övriga vinetablissemanget länge föraktat naturvinet och det är först nu de börjar förstå att den här vågen som drar fram över hela vinvärlden inte kan tänkas bort. Dessutom är Systembolaget i mångt och mycket anpassat för stora leverantörer som kan leverera till samtliga 440 butiker och det kan ju inte de småskaliga naturvinsproducenterna. Men vad är det som säger att det måste finnas samma vin från Ystad till Haparanda? När det kommer till direktimport, vad är dina bästa tips? – Den bästa samlingsplatsen för att få koll på utbudet är naturvinsguiden.org. På Systembolaget handlar det om det tillfälliga sortimentet där det några gånger i månaden dyker upp ett mindre antal naturviner, och beställ