Utmärkt Örebro 1
ningssortimentet där man kan köpa enstaka flaskor
och blandlådor från landets naturvinsimportörer. Dessutom kan man köpa direkt från webbshoppar i Danmark, Tyskland, Frankrike och Spanien med leverans hem till dörren. Och här öppnar sig plötsligt den stora vida naturvinsvärlden! Hur ser din egen vinkonsumtion ut, är den till hundra procent naturvin? – Ja, jag dricker faktiskt inget annat vin. Finns det inget naturvin tar jag gärna en bira. Hoppas att det inte låter snobbigt, men om man väl fastnat för naturvin är det inte så lätt att gå tillbaka. Debuten var väl för elva år sedan. Jag föll i och för sig inte pladask vid första glaset, men några år senare var jag liksom fast. De som säger att naturvin smakar likadant har helt enkelt druckit för lite. Här finns en hel värld av vinstilar, bortglömda druvor och okända vinländer att upptäcka. Ta bara det orangea vinet, som nu har kommit i ropet och som naturvinsrörelsen så att säga har “återuppfunnit”. Du gör i din bok besök på fem vingårdar i Languedoc. Varför hamnade du där, hos just dessa producenter? Kunde det ha varit var som helst där naturvinsbönder utmanar industrijättarna? Mats Eric på Systembolaget – För att jag känner till det området väl, för fyra år sedan skaffade vi dessutom ett litet hus i en by där. Den ligger mitt i det område där en del av boken utspelar sig, med rader av spännande naturvinsproducenter inom några mils avstånd. Men visst kunde bokens reportage ha kunnat gjorts i helt andra trakter. Naturvinet spirar sällan i de förnäma och superkända vinregionerna utan frodas i de tidigare lite illa sedda, som just Languedoc. Vilket är rätt intressant i sig. För de områdena blir det ett slags revansch att vinerna blir efterfrågade över hela världen. 60 Vad känner du inför det biodynamiska vinet som möjligt alternativ till det ”naturliga”? – Att odla druvorna biodynamiskt ger ofta en väldigt bra råvara, och många naturvinsproducenter gör också det. I vineriet, där vinet framställs, får den biodynamiska producenten dock använda fler tillsatser och processer än den som gör naturvin. Samma sak med ekologiskt vin som många väljer numera. Både ekologiskt vin och naturvin har gjorts på ekologiskt odlade druvor, men i ekovinet får man fortfarande använda 45 olika tillsatser och processhjälpmedel. Och vill man av något skäl undvika sådant är det naturvin som gäller.