Buffé 1
PASTA DEG SOM DEG? Pastadeg kan göras på mjöl och
ägg eller mjöl och vatten. Den med ägg passar bäst till pappardelle, tagliatelle, lasagne och ravioli eftersom degen blir enklare att jobba med. En deg med endast mjöl och vatten passar däremot bäst till exempelvis orecchiette, bucatini eller cavatelli. ”LÅT MAKARONERNA gå in – när potatisen går ut” uppmanade ICA på reklamaffischer under 1950 och 60talen. Och så blev det. Den älskade knölen fick kliva åt sidan för makaronen, som pastan kallades när den letade sig in i de svenska köken på 1600talet. Idag äter vi i Sverige runt nio kilo pasta per person och år, och enligt PRbyrån Food & Friends trendrapport för 2018 är spaghetti med köttfärssås den näst vanligaste rätten på våra middagstallrikar (efter kyckling). Det lilla böjda pastaröret kom till Sverige via det franska hovet som så mycket annat på 1600talet. De svenska makaronerna hade då en koktid på cirka en timme och serverades som en närmast grötliknande rätt. Makaronerna var nästan en halvmeter långa och fick brytas före kokning – något som inte ingår i god pastaetik idag. På 1960talet kom, till alla småbarnsföräldrars stora glädje, snabbmakaronerna. Plötsligt kunde man koka pasta på bara tre minuter och den kära potatisen hade blott en chans. Idag inspireras vi i Sverige av kokkonst från hela världen och vet mycket väl vad al dente betyder. Men enligt krögaren Isabella Morrone, en av Sveriges främsta kockar inom det italienska köket, har svenskarna inte riktigt bemästrat pasta konsten ännu. Till exempel behöver faktiskt inte all pasta vara al dente. 11 BUFFÉ #10/2018 PASTA MED VALNÖTSSÅS 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 300 g strozzapreti eller trofie olivolja, salt riven parmesan att toppa med Valnötssås 4 dl valnötter ½ dl pinjenötter ¾ dl olivolja 1 vitlöksklyfta 1 tsk salt 1 ½ dl riven parmesan 2 dl vispgrädde eller mjölk (3 %) GÖR SÅ HÄR 1. Mixa alla ingredienser till valnötssåsen slätt och smaka om det eventuellt behövs mer salt. » 2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar ½ dl av pastavattnet. 3. Blanda valnötssåsen, 3 msk oliv olja och pastavattnet med pastan. Toppa med parmesan. Servera gärna med en sallad. TEXT SOFIE ZETTERGREN RECEPT ISABELLA MORRONE STYLING YLVA BERGQVIST FOTO ROLAND PERSSON