Buffé 1
– Det skiljer sig i olika regioner. Exempelvis TI
PS! fylld pasta som ravioli och lasagne eller hemmagjorda tagliatelle kan vara mjuka men på ett annat sätt, tipsar hon. En vanlig pastamiss är annars att koka i för liten kastrull med för lite salt, och ett annat är att bryta sönder spaghettin när man kokar den. – Man måste testa och provsmaka under tiden pastan kokar. Lyft upp ett strå och smaka. Stå och rör i kastrullen under tiden. Många har i olja i pastavattnet och tror att det inte ska klibba ihop, men tricket är att röra i vattnet och lyfta upp i tid och blanda direkt med sås. Inte servera sås och pasta separat, tipsar Isabella Morrone. Medan italienarna äter sin pasta på samma sätt som de alltid gjort har vi i Sverige ett mer ambivalent förhållningssätt – allt eller inget tycks vara devisen. Undvik att bryta spaghettin på mitten när du lägger den i kastrullen. Den är lång av en anledning: för att den ska snurras upp på gaffeln så att såsen fångas upp mellan stråna. I pastans förlovade land äter man den gärna till lunch och ofta i ett enkelt utförande. – Vi svenskar måste ha linspasta, för annars tycker vi att det är onyttigt, eller så äter vi pasta med mycket grädde. Dessutom är det väldigt många ingredienser i svenska recept. I en svensk carbonara är det ofta fem fler ingredienser än i ett italienskt recept, säger hon. I pastans förlovade land äter man gärna pasta till lunch och ofta i ett enkelt utförande som med olivolja, chili och vitlök. Men pastatallriken är då bara en av tre – först kommer salladen, sedan pastan och därefter kött eller fisk. Liksom med allt finns det kvalitetsskillnader även i pastasortimentet. Isabella Morrone råder till att undvika pasta med en fabricerad gul färg, dålig hållbarhet efter kokning och som blir mjuk efter bara några minuter. En bra pasta, menar hon, har istället en nästan lite bränd yta med fin färg och ska behålla tuggmotstånd även efter en längre koktid. IDAG ÄR PASTAHYLLORNA höga i svenska matbutiker och vi kan välja mellan flera olika sorter och former. Världen över finns idag cirka 600 olika pastasorter enligt den internationella pastaorganisationen – ja, en sådan finns såklart. I Sverige var länge makaronen den mest populära och allrahelst snabbmakaronen när den gjorde premiär i butikerna. Även den söta lilla stjärnpastan fick en huvudroll i klassikern stjärnsoppa som numera har sina glansdagar bakom sig. » 12 BUFFÉ #10/2018 “