Buffé 1
FISKE I NORDNORGE Vi har världens bästa arbetspla
ts. Naturen är otroligt vacker och naturlivet är rikt. DEN MESTA FISKEN fångas av egenanställda fiskare med mindre privata båtar och hanteras direkt vid ankomst till bryggan. En av de många fiskarna vi träffar i Mehamn är Vegar som tillsammans med sin kollegor tuffar ut på havet med MS Barents Explorer. Han har gjort det här sedan 1989. – Vi har världens bästa arbetsplats, säger han. Naturen är otroligt vacker och naturlivet är rikt. Alla känner varandra, och det gör sammanhållningen till någonting alldeles speciellt. Trots att allting har blivit så mycket större har själva arbetet faktiskt blivit lättare och inte lika krävande som förr. Det gör att vi kan ha fullt fokus och ta hand om fisken på bästa sätt. FISKGRYTA MED TORSKRYGG OCH RÖD PESTO 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 300 g grillad inlagd paprika 1 förp krossade tomater, ca 390 g 4 dl vatten 3 msk röd pesto 400 g torskrygg 1 tsk salt 200 g pimiento de padron olivolja, flingsalt rostat bröd och riven parmesan till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja i en kastrull tills de mjuknar utan att de får färg, ca 5 minuter. Tillsätt paprika, tomater, vatten och pesto. Koka på medel värme ca 10 minuter under lock. 2. Skär torsken i bitar och salta runt om. Lägg ner fisken i grytan, lägg på lock. Ta kastrullen från värmen och låt stå 5–7 minuter. TIPS! Det går lika bra att byta ut torsken mot annan fisk. 20 BUFFÉ #10/2018 3. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och stek padrones på hög värme under omrörning ca 3 minuter tills de får lite färg. Krydda med 1 tsk flingsalt. Servera fiskgrytan med padrones, parmesan och rostat bröd. » “