Buffé 1
KOLJA I UGN MED BROCCOLI OCH SKÅNSK SENAP TIPS! G
e såsen en extra knuff med en sked dijonsenap. 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER ca 400 g koljafilé ¾ tsk salt 250 g broccoli 250 g körsbärstomater 2 dl vispgrädde 1 dl vatten 3 msk skånsk senap ris eller kokt potatis till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg koljan i en ugnssäker form och salta. Skär broccolin i mindre bitar och halvera tomaterna. Lägg i formen runt fisken. Rör ihop grädde, vatten och senap och häll över. 2. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Servera med ris eller kokt potatis. TIPS! TIPS! Recept på fiskburgare med grönkålsslaw och panerad torsk med nudelsallad och rostad vitlöksdressing hittar du på buffe.se. Mycket har hänt sedan de första bosättarna kom till Mehamn. Fisket har effektiviserats. Inte minst har det blivit säkrare. Ändå är ensambåtsyrket förstås fortfarande ett riskabelt yrke. Naturen är fortfarande naturen, och den kräver respekt. I Mehamns hamn ligger den räddningskryssare som ägs av fiskarnas egen serviceorganisation, som i sin tur till 15 procent ägs av staten. Båten är alltid bemannad, och räddningspersonalen är ständigt bosatt på båten. – I snitt handlar det om kanske fyra utryckningar per vecka. Det kan handla om lite olika saker, som propellrar som går sönder, eller motorstopp. De senaste åren har det skett en revolution när det kommer till fiskarnas säkerhet, berättar Rani, en av de räddningsmän som just nu tillbringar sin tid ombord på fartyget. MYCKET HAR OCKSÅ hänt när det kommer till fiskerinäringens miljöpåverkan. Många fiskare, inte minst i Barents hav, har gått över från att fiska med trålnät till att fiska med lina vilket har stor betydelse för havs miljön. Trålnäten dras längs med havsbotten och riskerar därmed att förstöra hemvisten för många av havets arter. Dessutom är det energikrävande att köra med de tunga trålnäten och det blir ofta stora bifångster som dumpas tillbaka i havet. Med linfångst, som är skonsammare mot havsbotten och orsakar mindre utsläpp, är det enklare att få rätt fisk i rätt storlek på kroken vilket minskar bi fångsten. I det kalla havet runt Mehamn så linfångas bland annat torsk och kolja, den senare en släkting till torsken som blivit något bortglömd i fiskdisken även om den både i smak och utseende är väldigt lik sin mer kända släkting. Det vill Lovisa Rothman, kategoriansvarig för färsk fisk och skaldjur på ICA, ändra på. – Jag tror att många inte känner till just kolja, även om den är både är god, nyttig och lätt att tillaga. Koljan är en fantastisk matfisk med ett milt och magert kött som passar perfekt till fisksoppa, fish and chips, fiskgratäng och fish taco. / 22 BUFFÉ #10/2018