Buffé 1
RÅVARA I FOKUS NIO SORTERS CHILI Här anger vi sty
rka på det sätt som är vanligast i svensk handel, på en skala från 1 till 10. JALAPEÑO En av världens mest kända chilisorter, med mexikanskt ursprung. Används färsk, picklad eller rökt. Styrka: 5. TORKAD AJI AMARILLO Betyder gul chili och smaken har drag av mango. Används färsk i den peruanska fiskrätten ceviche, men finns också torkad och som paste. Styrka: 7. ANCHO Chili med söt och mild smak. Används med fördel i soppa eller gryta, men passar även bra i desserter med choklad. Styrka: 2. CAYENNE En av de mest använda chilifrukterna i matlagning. Färgen är vanligtvis röd men förekommer även som mörkröd och grön. Vanligast är att man torkar och gör pulver av den. Styrka: 6. PIMIENTO DE PADRON En mild chilifrukt från Spanien som i smaken påminner om omogen paprika och är godast att äta tillagad. Man brukar säga att var tionde chili är stark. Styrka: 1–2 (med vissa undantag som går upp till 5). CHIPOTLE En rökt chili som oftast görs av jalapeño. Har en fyllig, het och rökig smak och passar bra till bland annat viltoch fläskkött. Styrka: 4. PIRI PIRI Piri piri eller Bird’s Eye som de även kallas är små, mycket heta gröna eller röda chilifrukter. Styrka: 9. HABANERO En liten rund chilifrukt med en het och fruktig smak. Används ofta i såser, marinader och olika salsor. Styrka: 9–10. GRÖN, GUL OCH RÖD PEPPAR Namnet uppstod när Christopher Columbus, på jakt efter peppar i Indien, i stället upptäckte chilin i Västindien. Peppar och chili är inte släkt, men får finna sig i att vara utbytbara namnmässigt. Precis som när det gäller paprika så har den gröna mest beska, medan den röda är sötast. Styrka: 4–5. 24 BUFFÉ #10/2018