Buffé 1
VARDAGSMAT#MITTBUFFERECEPT JONS SVAMPSOPPA MED JO
RDÄRTSKOCKSCHIPS 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 250 g skogschampinjoner 1 bananschalottenlök 1 vitlöksklyfta 2 msk smör 2 dl vitt vin 3 msk konc kantarellfond 5 dl vatten 3 dl vispgrädde 1 dl mjölk salt, vitpeppar färsk timjan och tryffel - olja till servering Jordärtskockschips 3 jordärtskockor 1 msk olivolja ½ dl vatten 2 krm flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Jordärtskockschips: Sätt ugnen på 125°C. Blanda olja och vatten i en skål. Tvätta jordärt skockorna noga och hyvla dem tunt, gärna på mandolin. 2. Doppa skivorna i vätskan och sprid ut dem på en bakpappers klädd plåt. Strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna. 3. Ansa eller skölj svampen. Skiva den. Skala och finhacka lök och vitlök. Häll svampen i en kastrull. Tillsätt 1 dl vatten och låt svampen förvällas på låg värme tills all vätska kokat bort. Månadens läsarrecept Vi älskar att se vad ni lagar under hashtagen #mittbufferecept på Instagram. Den här gången föll vi pladask för Jon Davidssons skogschampinjonssoppa, vi vågar lova att ni gör detsamma! JON DAVIDSSON ÄR 37 år, bosatt i Simrishamn på Österlen och delar med sig av massor av matinspiration under @jondavidsson på Instagram. När vi utmanade våra följare att dela med sig av sitt bästa recept på höstsoppa blev Jons val enkelt – skogschampinjonssoppa toppad med krispiga jordärtskockschips. – Hemma hos mig står soppan högt i kurs, i synnerhet under de kallare årstiderna. Just den här svampsoppan symboliserar höst för mig. Lägg på jordärtskockschipsen precis innan soppan ska ätas så behåller de sin krispighet. Och glöm inte att ställa fram en extra skål med chips till servering! / 33 BUFFÉ #10/2018 4. Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter. 5. Tillsätt fond, vatten och grädde. Koka 10 minuter på svag värme. 6. Krydda med salt och peppar. Tillsätt mjölken och mixa slät med stavmixer. 7. Servera soppan med jordärtskockschips, färsk timjan och några droppar tryffelolja. Håll utkik efter nästa recept utmaning på @tidningenbuffe! TEXT THERESE AHLSTRÖM RECEPT JON DAVIDSSON STYLING LINDA BERLIN FOTO MATHIAS NORDGREN