Buffé 1
NÄSTA NUMMER SETT I FLÖDET Är du en av dem som ba
ra använder pumpa som dekoration på halloween? Då är det dags att tänka om. Pumpa passar nämligen perfekt i matlagning! TEXT THERESE AHLSTRÖM FOTO OCH RECEPT CHARLOTTA MUNSTERHJELM OCH ANTON HÄGGMAN MUNSTERHJELM Bjud på pumpa UGNSROSTAD, i soppa, paj eller gnocchi. De senaste åren har pumpan fått ett rejält uppsving och syns allt oftare i mat butikerna – och på Instagram. Pumpan är söt, god och fylld med näring, och går att använda i en mängd olika maträtter. Men hur gör man? Enligt kockduon Charlotta Munsterhjelm och Anton Häggman Munsterhjelm handlar mycket om att våga experimentera, både när det kommer till smakkombinationer och tillagningssätt. – Pumpor är överraskande olika i både smak och konsistens, så ett bra tips är att testa olika sorter för att se vilka du gillar bäst. Vår favorit är butternutpumpa! Eftersom pumpa är mild i smaken kan det vara bra att tänka på är att krydda den ordentligt eller rosta den i ugnen för att få fram den naturliga sötman. – Indiska kryddor, även färdiga kryddblandningar såsom garam masala eller curry, passar utmärkt med pumpa. När vi tog fram vårt recept på pumpagnocchi förälskade vi oss dessutom i kombinationen butternutpumpa, fänkål och salvia. / CHARLOTTA OCH ANTON ÅLDER: Båda 31 år. BOR: Hornstull, Stockholm. GÖR: Inspirerar till vegetarisk vardagsmat på Instagram @cake.and.beans och cakeandbeans.com. AKTUELLA MED: Kokboken Din nya vegetariska vardag. PUMPAGNOCCHI MED SVAMPSÅS OCH BAKADE KÖRSBÄRSTOMATER 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 500 g butternutpumpa 500 g körsbärstomater ½–1 röd chili ca 4 dl vetemjöl 1 ägg 1 tsk krossade fänkålsfrön 2 krossade vitlöksklyftor 1 dl salviablad 250 g skogschampinjoner 2 schalottenlökar 2 ½ dl vispgrädde eller havregrädde 1 msk färskpressad citronjuice smör, olivolja salt finrivet citronskal och färsk timjan till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Skala pumpan med en kniv. Dela och kärna ur. Skär i mindre bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med 1 msk olja och ½ tsk salt. Rosta i mitten av ugnen 20–25 minuter tills de fått lite färg. 2. Ta ut pumpan och sänk temperaturen på ugnen till 150°C. Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla över olja. Sätt in i mitten av ugnen ca 40 minuter. 3. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Mixa pumpa, ägg, 1 tsk salt och fänkålsfröna till en slät kräm. Rör ner mjölet lite i taget till en smidig deg. Blanda ner chilin. Rulla degen på en mjölad bänk till en ca 2 cm tjock rulle. Skär rullen i 3–4 cm långa bitar och platta till bitarna lätt. 4. Värm en stekpanna med 3 msk smör, vitlöken och salvian. Tillsätt gnocchin och stek i omgångar på medelvärme 2–3 minuter tills gnocchin får lite färg. 5. Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa svampen och skär i skivor. Stek svamp och lök tills de får färg. Lyft upp vitlöksbitarna. Tillsätt grädde och citronjuice. Krydda med ½ tsk salt. Tillsätt gnocchin i svampsåsen och rör om. Toppa med citronskal och timjan. Servera med de rostade tomaterna. UGNSROSTAD PUMPA AV @BABES_IN_BOYLAND PUMPA MED ZA’ATAR AV @EVERYDAYFLAVOURS PUMPASOPPA AV @CECILIAFOLKESSON 37 BUFFÉ #10/2018