Buffé 1
Bakom kulisserna under arbetet med nya numret av
Buffé. Ledare LEDARE & MEDARBETARE LINDA BERLIN Stylist Linda är stylisten som pendlar mellan London och Stockholm där hon jobbar med både inredning, mode, och självklart mat – något som ligger Linda extra varmt om hjärtat. I det här numret av Buffé har hon bland annat stylat bilderna på sidorna 7–9. Vilket är ditt favoritkök? – Min favoritmat kommer från det mexikanska köket. Det är så enkelt att få till en riktigt god middag en vanlig tisdag. Men även när man är många och kan bjuda på olika sorters plockmat och såser. Vad lägger du helst på tallriken just nu? – Quesadillas och svarta bönor med någon härlig salsa. Mat har en förmåga att få oss människor att samlas, familj såväl som vänner. FRÅN SPANIENS TAPAS , via Greklands souvlaki vidare till Ölands kroppkakor. Hur skilda smaker vi än serverar och var i världen vi än befinner oss så finns det något som förenar – gemenskapen som uppstår kring måltiden. Mat har nämligen en förmåga att få oss människor att samlas, familj såväl som vänner. Och inte sällan finns det en trevlig middag med i bilden när nya bekantskaper görs och vänskapsband knyts. Sedan länge har vi dessutom kunnat njuta av och ta del av varandras matkulturer. Vad vore en fredag utan tacos och en vanlig vardag utan carbonara? I DET HÄR numret av Buffé bjuder vi på smaker från världens alla hörn. I ett av reportagen gör vi en djupdykning i ämnet pasta, en storfavorit som går att variera i oändlighet och som återfinns på veckomenyn hos många av oss. Vi har pratat med kocken Isabella Morrone för att reda ut hur man lagar pasta i Italien jämfört med Sverige. Hon delar dessutom med sig av sina bästa tips på hur man lyckas med en riktigt god pastarätt. VI HAR ÄVEN rest till Nordnorge, en unik plats som närmast blivit synonym med havsfiske, för att följa vägen från hav till tallrik. Sist men inte minst bjuder vi på tio tacorecept som uppdaterar fredagsmyset. FÖR ALLA Med hopp om gemenskap och nya smakupplevelser! Redaktionen / På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. ROLAND PERSSON Fotograf Roland har hunnit fotografera det mesta i matens värld – från tidnings reportage till böcker. I det här numret hittar du hans bilder på sidorna 10–16. Vilket är ditt favoritkök? – Just nu så måste jag säga indiskt. Jag har precis avslutat arbetet med en ny bok om vegetarisk curry och det var fantastiskt att ta del av de rätter vi lagade till den. Bokens författare Nahid Hassan gjorde underverk med till synes enkla rätter. Ren magi! Vad lägger du helst på tallriken just nu? – Hemmagjord kimchi. ICA-medarbetare i fokus GUNILLA HÄGGMAN ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje Gunilla har både jobbat inom skolkök och drivit egen restaurang, innan hon slutligen landade på ICA. Sedan nio år tillbaka har hon fisk och skaldjur som sitt främsta fokus på ICA Kvantum Flygfyren. Den mest underskattade fisksorten? – Lubb, som är släkt med torsk, är en väldigt underskattad fisk. Den är fast och passar jättebra att både steka och använda i fisksoppa. Vilken fisk lägger du helst på tallriken just nu? – Äkta norsk hälleflundra. Långsamt ugnsbakad med brynt smör och pepparrot, då hör man änglarna sjunga. Mer om fisk på sidorna 19–22. 5 BUFFÉ #10/2018 “