Buffé 1
OKTOBER Inspiration jorden runt TIPS! Kroppkakorn
a är även goda att äta kokta utan att stekas. AIRBNB EXPERIENCES airbnb.se/experiences Förutom ett personligt sätt att hitta logi kan man via Airbnb även utforska det lokala köket! På experience-sidan finns guidade turer, street foodvandringar och matlagningskurser av lokalbor. SOMEBODY FEED PHIL Netflix Följ med på crayfish boil i New Orleans eller en flytande marknad i Bangkok med den amerikanska tvpersonligheten Phil Rosenthal. Allt du behöver inför resan är en bekväm soffa, ett Netflix- konto och något att knapra på. Globalt knytkalas 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER PERSIANA av Sabrina Ghayour Boken för dig som vill närma dig det persiska köket utan komplicerade ingredienslistor och långa koktider. Sabrina Ghayours kärleksförklaring till det persiska köket utkom för tre år sedan, men är redan något av en modern kokboksklassiker. 1 kg mjölig potatis 1 ägg 2 ½ dl vetemjöl smör salt rårörda lingon, brynt smör och hackad persilja till servering Fyllning 1 gul lök 4 dl trattkantareller eller kantareller ½ tsk mortlad kryddpeppar ½ dl grovhackade hasselnötter GÖR SÅ HÄR 1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa genom en potatispress och låt svalna. Vispa ihop ägget. Blanda potatis, ägg, mjöl och 1 tsk salt till en jämn deg. 2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs löken i 2 msk smör på låg värme tills den mjuknar ca 10 minuter. Höj värmen och tillsätt svamp, kryddpeppar, ½ tsk salt och stek ytterligare några minuter. Rör ner nötterna. 3. Forma degen till en rulle och dela i 12 bitar. Gör en fördjupning i varje bit och fördela fyllningen. Vik degen så att öppningen täcks. Forma till en boll. 4. Koka upp en stor kastrull med väl saltat vatten. Lägg i några kroppkakor i taget och låt sjuda ca 5 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Sjud ytterligare ca 5 minuter. Lyft upp med en hålslev och låt svalna. 5. Halvera kroppkakorna och stek i smör. Servera med lingon, brynt smör och persilja. Det verkar inte finnas någon matkultur på jorden utan någon form av degknyte med fyllning. Sveriges egen version är utan tvekan kropp kakan. Här fyller vi den med trattkantarell, men vanlig gul kantarell eller skogschampinjon fungerar lika bra! Recept på japanska gyoza och polska pierogi hittar du på buffe.se. Stekta kropp kakor med svamp och hassel nötter 8 BUFFÉ #10/2018