Nöjesnytt Helsingborg 1
Med stort Spanienintresse startade Agneta Lillie
von Rosen för drygt ått a år sedan Hotel Maria och Marias Tapasbar. I somras öppnades dörrarna till de nya lokalerna för fl er som vill njuta av väl utvalda tapasrätt er och gott vin. S panien och restauranger har alltid legat Agneta, som i grund och botten är civilingenjör, varmt om hjärtat. Senare styrde vägarna in på ombyggnad av fastigheter varav huset på Mariagatan 8a var en. När hon och sin dåvarande kompanjon haft hotellet i ett år ville de testa att utveckla en restaurang som idag är större än själva hotellet. – Förut var det ett hotell med restaurang. Idag är det en rest aurang med hotell, inleder Agneta. Huset köpte hon, som nybliven helsingborgare, tillsammans med sin kompanjon år 2002, men först 2006 öppnades hotellet och restaurangen året därpå. I våras blev hon ensam ägare och beslutade sig för att även ta över Hjalmars Köks gamla lokaler vägg i vägg. – Det blev mycket på en gång – först ta över hela företaget, köpa en restaurang och sedan bygga samman restaurangen och hotellet till en, berättar Agneta. Det var lite stressigt kan man säga. Vi renoverade köket, gjorde en ny ingång och ändrade stil helt eftersom det skulle bli en tapasbar. SPANSKA VIBBAR MITT I HELSINGBORG Tapasbaren går i inbjudande varma färgtoner. Importerat spanskt kakel klär receptionsdisken, kuddar vilar i sofforna och på väggarna hänger solfjädrar, spanska skyltar och fotbollshalsdukar. – Varenda gång jag åker dit har jag med mig minst en kasse inredning. Det är krav på det från personalen, skrattar Agneta. Askfat, mjölkkannor, äggkoppar och allt vad det är, men det är sådant som ger en känsla. Det blir snyggt, men ändå inte jättetjusigt så det känns strikt eller kalt, fortsätter hon. Det är stor skillnad på lokalen sedan öppningen efter renoveringen den 5 juni. Tack vare den nya ingången, direkt från Mariagatan vid Maria Kyrkan, är det lättare att hitta in till restaurangen och hotellet. – Innan var det svårt att hitta hotellet och restaurangen då ingången var från gården. Sen var det väldigt litet, ungefär 35 platser, så det var alltid trångt. Jag ville ha en restaurang på gatan, så att få tag på den här lokalen var ju drömmen, säger Agneta om sammanslagningen av lokalerna. Den väl avskärmade innergården har länge varit utmärkande för Marias Tapasbar och fi nns fortfarande kvar. Trots de kallare graderna värms gården upp på helgerna för den som vill leva sig 12 | nöjesnytt tillbaka till sommarens varmare dagar. Hotellägaren ser högre tryck på helgerna även om det märks att helsingborgarna anammat mer kontinentala vanor och börjat gå ut mitt i veckan. – På helgerna är det så mycket folk och ofta uppbokat långt innan, säger Agneta. MYSIGT SMÅPLOCK – Jag tror dels att det är en varm atmosfär här och sen är tapas ett socialt ätande, säger Agneta om det goda resultatet. Folk brukar kryssa i vår meny som sina egna rätter, men efter ett tag märker man att de börja äta av varandra och det är ju meningen. I Spanien ställer man ner maten på bordet och sen äter alla av det. Jag tror folk tycker det är ett kul sätt att äta. Lite opretentiöst. Du får dessutom skräddarsy din måltid och bara ta saker du gillar. Är man mycket hungrig kan man ta lite mer och är man mindre hungrig kan man bara ta lite snack. Marias Tapasbar är stället dit man går för att äta sina favoriträtter med ett riktigt gott vin helt i sin egen prisklass. Spanskt vin har tidigare inte setts som något märkvärdigt, men Agneta tror att folk börjar upptäcka deras goda utbud utan skyhöga prislappar. – Jag dricker nästan aldrig något annat själv. Italienskt och franskt är lite överreklamerat, skrattar hon. Det fi nns mycket bra viner från Spanien. Vi har viner som inte är så dyra, men jättegoda och även dyrare för den som vill ha det. Det ska fi nnas något för alla. – Av vår erfarenhet från landet och sättet att äta valde vi just Spanien. Det kan räcka med att skära upp god ost, serrano och oliver och går att göra med ett hyfsat litet kök som vi hade tidigare. Dock kräver det mycket porslin och lite mer pyssel med många moment på många rätter. Rätterna skiftar och anpassas efter årstid. På sommaren erbjuds till exempel den kalla grönsakssoppan gazpacho. På vintern matchas menyn med varmare och fylligare rätter vilka är mer arbetade och jämfört med sommarens vita och roséviner blir det mer röda. Gästernas favoriter, som baconlindade dadlar och minichorizo, är dock stående på menyn året runt. MER KONTINENTALA INFLUENSER Agneta är en entreprenör ut i fi ngerspetsarna som hela tiden söker nya utmaningar och sätt att utveckla restaurangen. Det berömda spanska starkvinet sherry är en fascinerande dryck och kan vara allt från väldigt torr till väldigt söt. – Man kan nästan inte tro att det är samma dryck, säger hon. Att ha en sherryprovning är något jag har tänkt på till framtiden. Även ta in fl er smaker till menyn för bättre och roligare tapas. – I Spanien har de en liten kyl på baren med pinchos, som små saker på bröd, och det skulle jag vilja att folk kommer in och tar med ett glas vin eller något alkoholfritt på eftermiddagen. Det gör man mer där nere, avslutar Agneta. TEXT: MICHELLE BERGSTEN FOTO: PEPPE LAVRÉ