Lokaltidningen Kanalen 1
16 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 09 • VECKA 09 • ONSDAG 26 FEBRUARI • 2020 • ÅRG 25 kultur &nöje notiser Medaljer i Ostfestivalen till Ostmakeriet på Rindö Foto: privat ANNA KÄLVEBRAND fick två bronsmedaljer på Ostfestivalen. Foto: privat n MAT&KROG Förra helgen arrangerades den sjunde upplagan av Ostfestivalen på Münchenbryggeriet inne i Stockholm. I festivalens prestigefyllda osttävling deltog över 90 olika svensktillverkade ostar. Anna Kälvebrand på Ostmakeriet på Rindö tog hem två bronsmedaljer, en för hennes Älvsala Vit i kategorin Vitmögel och ytterligare en medalj för den borglagrade cheddarn Oscar Fredrik i kategorin Övrig Pressad Ost. JA evenemangstips Maila: privat@fixmedia.se Gratisevenemang har företräde. NÄR DE SKULLE FÅ SITT PRIS blev framtidsdrakens vinnare Fanny Roslund Malmström från Skärgårdsgymnasiet och Oliver Julin från Internationella Hotell- och Restaurangskolan, eskorterade med häst och vagn till krogarna Sekt och Gastrologi som båda vann årets Gulddraken i olika kategorier. Foto: privat FAKTA FRAMTIDSDRAKEN Dagens Nyheters Framtidsdraken är ett stipendie som syftar till att ge elever på restaurangskolor möjlighet att uppleva Sveriges främsta gastronomi och därigenom utvecklas i yrket. Detta genom att ge studenterna en möjlighet att gå på bra restauranger och uppleva dem som gäster. Årets vinnare: Fanny Roslund Malmström, Skärgårdsgymnasiet och Oliver Julin, Internationella Hotell- och Restaurangskolan. Medverkande skolor i år: Grillska gymnasiet, Wisbygymnasiet, Åva gymnasium, Rodengymnasiet, Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Stockholms Hotell- och Restaurangskola, Skärgårdsgymnasiet Övriga nominerade elever: Emma Nordström, Isabelle Hamrén, Kevin Olsson, Vilma Sjöberg, Rasmus Frunk, Emma Westerberg, Robin Bäck, Erik Norrblom, Thilda Mårtensson, Lukas Lindström Holm. käLLa: daGens nyHeter DET VAR EN LÄRARE som såg Fan rekommenderade henne att byta restauranginriktningen vilken visa Fanny ännu bättre. Men sin kock tycker Fanny ändå att desserter ä Tillsammans med en klasskompis nu ett UF-företag som tillverkar va da chokladkakor. TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se Fanny vann Gulddrak T O M 28/2 • UTSTÄLLNING Sanna Ekman ställer ut i Ljusterö Konsthall. Öppet Tis-fre 13.0017.00, Lör 11.00-14.00.Välkomna! TOR 12/3 •HEMBYGDSKVÄLL i Vita huset, Ekbacken, Åkersberga. Klockan 19.00. Kvällens ämne är ”Telefonens historia i Österåker” Dag Unevik berättar och visar bilder. Kaffe serveras under kvällen. En elev från årskurs tre i Skärgårdsgymnasiets restaurangprogram har tilldelats Dagens Nyheters prestigefyllda matpris Gulddraken i kategorin Framtidsdraken. Eleven heter Fanny Roslund Malmström. – Jag blev jätteglad och jättechockad, säger Fanny Roslund Malmström om beskedet som kom för ett par veckor sedan. Gulddraken är ett pris som årligen delas ut till Stockholms bästa restauranger, barer och kaféer. Men även personer som betytt, eller kan komma att betyda, något särskilt för Stockholms krogscen kan få en Gulddrake. FramtidsdraNya restauranger i Åkersberga n RESTAURANG Just nu duggar restaurangetableringarna tätt i centrala Åkersberga. I januari öppnade Tex Mex-krogen Paco’s inne i Åkersberga centrum och för någon vecka sedan var det dags för nästa snabbmatskedja att slå upp portarna, denna gång hamburgerbaren Daisys, alldeles intill restaurang The Public. Samtidigt pågår bygget för fullt med Zäll’s Smokehouse nere i kanalen, med planerad öppning i april. När ombyggnationen av restaurang Klappbryggan blir klar senare i vår, efter ett halvårs stängning, så kommer det att vara i ny regi och med nytt namn och koncept. Lokalen tas över av restaurangkedjan Brödernas som idag har åtta restauranger, varav sju i Stockholmsområdet och en i Visby. På menyn finns hemlagade hamburgare och pizza av hög kvalitet och restaurangen kommer att ha fullständiga rättigheter. Öppning planeras till maj. Den så kallade burgerboomen som pågått inne i Stockholm de senaste åren förefaller nu ha drabbat Österåker med full kraft. Tidigare i höstas öppnade även Bastard Burgers inne i Åkersberga Centrum. Sammantaget kan man konstatera att karnivorer kommer att ha mycket att botanisera bland i Åkersberga i vår. JA ZÄLL’S SMOKEHOUSE är på gång . Foto: Jesper aLmén PACO’S öppnade i januari. ken är ett stipendium som syftar till att ge lovande restaurangelever ökade möjligheter att utvecklas inom yrket. Priset instiftades år 2015 och inkluderar restaurangskolor inom Storstockholm och Gotland. Det här var första året som Skärgårdsgymnasiet var med. Det var restaurangläraren Fredrik Jansson som nominerade eleverna Fanny Roslund Malmström och Lukas Lindström Holm. – Det är två elever som gör bra ifrån sig och har ett bra förhållningssätt till yrket, säger Fredrik Jansson. En tid efter nomineringsförfarandet fick Fanny ett telefonsamtal under lektionstid. En representant från Krogkommissionen ställde frågor, bland annat om vad hon vill göra i framtiden. Några dagar senare ringde de igen och meddelade att Fanny hade vunnit. Till stor glädje för hela skolan. – Vi tycker det är jättekul! Innerst inne trodde jag ju att hon skulle vinna, säger läraren Fredrik Jansson som är märkbart stolt över sin elev – och över sin restaurangskola. – Detta är också en indikation på att skolan gör rätt, att vi är inne på rätt spår, säger Fredrik. När Fanny Roslund Malmström började på Skärgårdsgymnasiet hade hon egentligen siktet inställt på bagaryrket men en lärare såg hennes talanger och rekommenderade henne att byta. – Jag gick först bageri men bytte över till kök eftersom det visade sig passa mig bättre, säger Fanny. Och även om hon fortfarande tycker att dessertdelen är allra roligast har bytet visat sig vara helt rätt. Efter en lyckad praktik på restaurangen i hotellet At Six i Stockholm blev hon erbjuden extrajobb där och har nu fått erbjudande om heltidstjänst på samma ställe, direkt efter studenten. ”JAG BLEV JÄTTEGLAD – och jättechockad vunnit årets Gulddraken i kategorin Framti – Där trivs jag väldigt bra, säger Fanny. Så vad blev då hennes svar på vad Fanny Roslund Malmström vill göra i framtiden? – Jag vill ut och jobba. Jag vill jobba i det här yrket. Men lite kluven är hon också, erkänner hon. För vid sidan av kockplanerna drömmer Fanny även om att få jobba med hästar, ett stort intresse som hon ägnat sig åt sedan hon var liten. – Jag gillar ju hästar också så jag måste välja. Men det lutar åt restaurang, säger Fanny Roslund Malmström. Ingela Hellqvist redaktionen@fixmedia.se DAISY’S har slagit upp portarna intill The Public. KLAPPBRYGGAN byter namn och blir klar senare i vår.