Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 09 • VECKA 09 • ONSDAG 26 FEBRUARI • 2020 • ÅRG 25 kultur &nöje UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 17 nnys talang och från bageri- till ade sig passa ktalang till trots är allra roligast. s driver hon just ackra, handgjorFoto: inGeLa HeLLqvist SPORTLOV vecka 9 Tipspromenad och Våffelbord hela veckan. Alla lediga barn (till 18 år) äter lunch för 50 kr/pers. Fre 13/3 - Irländsk pubkväll med Brian Burns Ons 25/3 -Tjejkväll Brunch varje söndag 11-15 Öppet alla dagar i veckan! kens framtidspris Nu nalkas Domedagen När naturskildraren Martin Emtenäs och musikern Stefan Sundström gästspelar med Riksteaterns föreställning Domedagen TM - en trallvänlig talkshow på Berga teater utlovas en hel del jobbiga samvetsfrågor kring människan och naturen. Det blir en föreställning fylld med fakta, musik och filosofi samt vetenskap och humor. Samtidigt kommer lokala miljöorganisationer och naturföreningar finnas på plats för att presentera sina verksamheter. Den 12 mars arrangerar Österåkers kommuns Kultur- och fritidsnämnd en intressant kombination innehållande både kultur- och naturreflexioner på Berga Teater. Föreställningen Domedagen TM – en trallvänlig talkshow handlar om förutsättningarna för liv på jorden och om hur vi påverkar naturen. – Det är spännande att kunna erbjuda en föreställning i ett annorlunda format och om ett minst sagt angeläget ämne. Föreställningen är laddad med humor och tankeväckare bland annat med poetiska texter om jord och monokultur samt mikrober och hur vi människor sköter vårt eget ekosystem, säger kultursekreterare Birgit Lindholm på Österåkers kommun och hoppas att föreningssamverkan ska ge publiken uppslag för att engagera sig . – Jag är oerhört glad över att vi har fått ett fint gehör från det lokala föreningslivet att medverka. Kan vi hjälpa till att lyfta deras fantastiska jobb är det toppen, säger hon och berättar att Österåkers kommuns energi- och klimatrådgivare kommer tillsammans med ABF Norra Stockholms Län, Klimatgruppen i Österåker, Naturskyddsföreningen i Österåker, REKO Stockholm Österåker och Åkersberga Trädgårdssällskap samt Österåkers Biodlarförening att finnas på plats för att svara på frågor och berätta om sina lokala verksamheter. Efter föreställningen arrangeras fröbyte med Stefan Sundström som önskar främst grönsaksfrön till biologisk odling. Ensemblen önskar också fotografier som ska ingå i föreställningen. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Annonsera under inslaget d” säger restaurangeleven Fanny Roslund Malmström från Skärgårdsgymnasiet om hennes känsla när hon fick veta att just hon hade idsdraken. Vinsten är en lycka och stolthet för hela Skärgårdsgymnasiet som deltog för första gången i år. mat & krogliv Foto: inGeLa HeLLqvist Förmånliga paket om 3, 6 eller 12 annonser KONTAKTA OSS SÅ BERÄTTAR VI MER Marie-Anne Borgenengh Åsa Hederstedt www.akersbergakanalen.se 070-653 49 95 073-656 90 38 Ozzy the coverband - 29/2 ENLIGT STEFAN SUNDSTRÖM, Martin Emtenäs och pianisten Birgitta Henriksson är i dag domedagen ett faktum och det är hög tid att göra det som måste göras. Nu besöker de Berga teater den 12 mars med Riksteaterns föreställning, Domedagen TM - en trallvänlig talkshow. Foto: Jeanette andersson Efterlysning av frön och bilder Lägg fyra frön per påse och märk påsen tydligt på utsidan. Stefan berättar mer om vad han kommer att använda fröna till. Till föreställningen söker ensemblen fotografier från Österåker. Bland annat; familjer fotograferade i natur/platser som inte längre finns, exempelvis ett familjeporträtt i naturen där det i dag är ett köpcentrum eller bostadskomplex. Bilder från 1980-talets Åkersberga samt bilder på vacker natur med människor. Bilderna som ingår i föreställningen skickas till: domedagen@riksteatern.se 26/2 4/3 11/3 18/3 ANDREAS MÖLLER MARCUS RUBIN CAMILLA & CALLE JANINE NYMAN mat & krogliv U 24 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM • NR 51 • Vecka 51 • ONSDaG 20 DeceMBeR • 2017 Från Kina till Åkersberga Den unge Chen Qiangs resa från världens folkrikaste land till Sverige började för över tjugo år sedan. Då arbetade han som statsanställd livsmedelskemist och blandande ätbara färger till livsmedel och mediciner. Idag driver han en egen restaurang där Asien och svensk husmanskost blivit ett vinnande koncept. En gång i månaden i Kanalen! UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 - Det var tufft läge i Kina, både politiskt och ekonomiskt. Min kompis berättade om Sverige. Han sade att det var bra och lugnt där, säger Chen och berättar om hur han tog sig från södra Kina och Shanghai till Sverige och hur han arbeta på olika restauranger. Tillslut hamnade han i Enköping. - Det var en liten kinarestaurang där jag fick lära mig allt från grunden. Det är jag väldigt tacksam för. Idag har jag ett omväxlande arbete och klarar av alla arbetsmoment på en restaurang. Från disken och serveringen till att laga mat och driva företag. Det gör arbetet väldigt roligt och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Chen och skrattar. Magnifikt läge Öppet för lunch 24-25 DEC Stängt 26-31 DEC 27 DEC Öppet 11.00-16.00 Öppet 17.00 - MÅN 1 JAN Brunch 12.00-17.00 Vi tackar och önskar alla våra gäster en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! Solbrännan HOMECOMING NYA AKTER BAREN Å K E R S B E R G A S # 1 B A R M E D H I S S A D E S E G E L S E D A N 2 0 1 6 M Å N D A G 2 5 D E C E M B E R När julafton är över och maten är slut, man planerar den 25:e och var man ska ut. Bästa festen och vem som har den? Svaret är enkelt - det har Akterbaren! Bergavägen 8 G, Åkersberga Öppet 16.00-00.15 bar@akterbaren.se För öppettider efter nyår, se www. solbrännan.se vid havsbadet i Österskär TOM 23 DEC Efter några år i Enköping hamnade han på olika krogar i Stockholm, bland annat arbetade han som bartender. I bakhuvudet fanns en dröm - att en dag starta en egen restaurang. Chen och hans kompis, som blev hans kompanjon under många år, såg en annons om en restaurang som var till salu. De åkte till Åkersberga och genast såg de en potential. År 2007 startade de restaurangen China Kejsaren på Sågvägen. Förutom luncher och middagar var de djärva nog att våga prova olika koncept. – Jag gillar utmaningar. Vi provade med diskotek och nattklubb under fyra, fem år. Vi hade också dansband som kom hit och spelade så att gästerna fick dansa. I dag är jag ensam ägare och för mig räcker det att driva en familjär restaurang med pubkänsla, säger Chen som har många stamgäster. – På helgerna serverar vi a la carte och en buffé med kinesiska rätter och mongolisk barbecue. Då står vår duktige kock och steker gästernas mat. Tisdagarna är också väldigt populära. Då serverar vi raggmunk och fläsk med lingonsylt samt potatis och löksås, säger han och berättar om sitt stora matintresse. Inspirationen till menyerna får Chen via gästernas önskemål och givetvis tar han in sina egna favoriter. Han är noga med att maten håller hög kvalitet och att den är vällagad. För att få direkt feedback är han därför i glatt samspråk med sina gäster. – Tycker man inte om något måste man vara ärlig och säga det. Hur ska vi annars kunna ändra och göra rätt om något är fel, säger han ödmjukt. Chen Qiang har aldrig ångrat att han lämnade Kina. Här i Sverige har han nu sin familj och sina vänner som har stor betydelse för honom. De delar hans ständigt växande intresse att kombinera väster- och österländsk matkultur. Likaså inredning. Nyligen har restaurangen fått ett lyft. Fönstren är draperade med vackra gardiner från Kina. Längst in i lokalen har det tillkommit en ny barmiljö med biljardbord, darttavla och soffor. Nästa förändringsprojekt är redan på planeringsstadiet men vad det blir vill Chen inte avslöja - inte än i alla fall. Agneta Johansson Österåkers-läckerheter på Nobelfesten n ÖSTERÅKER Nobelpristagare, kungligheter och andra prominenta gäster fick möjlighet att njuta av smaker från Österåker på Nobelfesten söndagen den 10 december. Det var de två Österåkerföretagen Roslagens musteri och chokladfabriken Bönan & Roten som bjöd på varm äppelmust och chokladpraliner vid bankettens efterfest och i det speciella vip-rummet. Det var fjärde året i rad som Roslagens Musteri serverade sin must på efterfesten. JA solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Foto: Jesper Almén Foto: monique stAlås hörnsten Ny krögare på Åkersberga golfklubbs restaurang n ÖSTERÅKER Under hösten har restaurangen på Åkersberga Golfklubb haft stängt för renovering. Till vårsäsongen blir det nyöppning i ny regi. De nya krögarna blir Johan Karlsson och Joanna Hallsjö som idag redan driver Domaruddens kurs- och friluftsgård. Kanalen återkommer med mer utförlig rapport om de nya planerna när det närmar sig öppning. JA JOHAn KARLSSOn Foto: l. emmoth Foto: Jesper Almén Andra bullar i Vaxholm n VAXHOLM På Vaxholms Bed & Breakfast har höstens koncept med kanelbullebak slagit väl ut. Under fyra förmiddagstimmar i köket har hugade fikafantaster fått lära sig hemligheten bakom riktigt saftiga bullar, och medan degen jäst även kunnat njuta av en enklare lunch. Under december har det varit julrecept med pepparkaksbak och saffransbullstillverkning, men efter årskiftet är kanelbulletemat tillbaka. Bakdagar är oftast onsdagar och fredagar, men det finns även några datum inlagda på lördagar för de som jobbar i veckorna och inte har tid att komma loss annat än på helgen. Bokningsbara dagar hittar ni på Vaxholms B & B’s hemsida. Tidigare i höstas, på Kanelbullens dag den 4 oktober, fick Linda Walhlström ta emot Hembakningsrådets pris för ”Årets Hembakare 2017”. JA mat & krogliv