Kollega Just nu
Kollega Lön & villkor
Kollega Arbetsrätt
Kollega Karriär
Kollega Kollega spanar
Kollega Läsvärt
Kollega Tufft på jobbet
Kollega Chef & medarbetare
Kollega Arbetslust
ARBETSLUST I ett smutsgrått tvåvåningshus i Huddi
nge, med en vidhängande fabriksbyggnad i tegel, är det varmt så att glasögonen immar igen när man kommer innanför Hydroponisk odling bygger på att växterna får näring via vatten, inte jord. dörren. Besökare måste klä sig i vita pappersoveraller, ta av smycken och andra potentiella bakteriehärdar, tvätta händerna, spotta ut snuset och eventuellt trä på skäggskydd innan de får tillträde till örtagården som ligger i tegelbyggnaden där skylten efter den förra hyresgästen, en italiensk matgrossist, fortfarande pryder fasaden. – Ibland får vi frågan om vi har mortadella, men det har vi inte, säger Natalie de Brun Skantz, en av de tre grundarna av Grönska. Men de har basilika. Och timjan, rosmarin, rucola och många fler örter. Hyllrad efter hyllrad med spirande kryddor och sallader av olika slag i olika stadier. Det odlas till och med tomater och jordgubbar, fast på experimentstadiet och i de gamla urvuxna källarlokalerna i Hammarbyhöjden, som numera får fungera som testanläggning. – Fungerar det så kan vi sälja jordgubbar till nyår. Vi testar oss fram och det är inte alltid det fungerar på en gång, säger Natalie de Brun Skantz. Grönska odlar inte sina grödor på gängse sätt. Nej, här handlar det snarare om foodtech – mycket hett i start up-världen – än om traditionellt jordbruk. Det finns visserligen jord, men bara för att ge stadga och bevara fukt. Örterna växer i så kallad hydroponisk odling, de får näring tillsatt via vattnet. Jorden är näringsfattig och egentligen inte ett måste. – Det är ett recirkulerande system, vi använder så lite vatten som möjligt. Vi hade kunnat odla på mattor också, men eftersom folk är vana vid att ha sina kryddor i jord valde vi det. Det ger dem dessutom lite längre hållbarhet, säger Natalie de Brun Skantz. Efter att fröerna har satts i jorden i ett slags såddmaskin hamnar de i en groddkammare, mörk, varm och fuktig. Som en sorts inkubator där fröna kläcks innan de får komma ut i ljuset. Eftersom ljuset kommer från LED-be40 lysning kan växterna staplas vertikalt på en mindre yta än vad som krävs i traditionella växthus. Natalie kom i kontakt med vertikal stadsodling för första gången under en New York-resa 2013 och insåg att det här var något hon ville veta mer om. Hon skrev därför sitt examensarbete på Handels om hydroponisk odling. Tack vare en bekants tjuvlyssnande pojkvän kom hon i kontakt med Robin Lee och Petter Olsson, som kände varandra sedan gymnasiet. De hade på sitt håll blivit intresserade av vertikal odling efter att ha läst om det på nätet. Trion träffades och insåg att de kompletterade varandra utomordentligt bra. 2016, efter att ha gjort gedigna affärsplaner och marknadsundersökningar, startade de sitt företag samtidigt som de alla jobbade deltid med annat. – Många startup-företag betalar myckKOLLEGA 4_2019 et höga löner redan från början eftersom de tar in riskkapital, men vi tänker ekonomiskt och gick inledningsvis in med egna pengar, berättar Natalie, som medan hon pluggade ekonomi jobbade i ett startup-företag som växte från 15 till 70 personer på två år. – Det finns ju ingen regelbok för startups, inget facit att läsa. Ska man få in kapital handlar det om förhandlingar och hur man värdesätter potential. Tacksamt nog är många intresserade av att satsa pengar på foodtech-företag. De tre grundarna har dessutom varit duktiga på att ansöka om pengar, och fått forskningsmedel från Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Vinnova, så de har inte behövt så mycket riskkapital. – Vi tog små kliv och testade oss fram. Det var inte så att jag sa upp mig ena dagen och stod med en basilika i handen GRÖNSKA AB Levererar varje månad upp till 80 000 plantor till butiker och restauranger. Har kapacitet för 1,3 miljoner plantor per år. Har pilotprojekt med hydroponisk odling direkt i två mataffärer. Omsatte 1,35 miljoner kronor förra året och siktar på 15 miljoner i nästa bokslut. Har fått Stockholms stads innovationsstipendium.
Kollega Så funkar det
Kollega Vägen tillbaka
Kollega Yrket i bild: Bröllopskoordinator
Kollega Smart start
Kollega Smart på jobbet
Kollega Smart ekonomi
Kollega Smart hälsa
Kollega Om Unionen