SEE 1
ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SEE HÅ
LLBARHETSVECKA ANNONS 13 På Café Rekommenderas bageri i Umeå bakar Magdalena Bengtsson, handledaren Susanne Huotari, Erik Jakobsson och Daniel Thunberg väldoftande och färskt fikabröd. Caféet där olikheterna är starkaste förmågan På Café Rekommenderas i Umeå är det inte bara surdegsbrödet som är gott och hållbart. De anställda på bageriet och caféet består främst av personer med olika funktionsvariationer som annars har tufft att slå sig in på arbetsmarknaden. Men på Café ”Reko” finns det en plats för alla. Doften av nybakt bröd når ända ut till bilvägen som passerar utanför KFUM-huset. Vid en anspråkslös sidotrappa står en dörr på glänt där aromen från kanelbullar vittnar om att vi kommit rätt. Här inne knådas degar, gräddas bullar, packas beställningar, men inte minst så är Café Rekommenderas ett ställe där de som annars har svårt att ta sig in i samhället en plats i världen där de anställda får göra nytta. – Café ”Reko” är ett arbetsintegrerande socialt företag som erbjuder arbete för personer med olika funktionsvariationer. Det drivs som ett kooperativ där alla anställda är delägare i företaget, säger Susanne Huotari, handledare på bageriet. ”Samhället är som en matsil” På Café Rekommenderas, som hette SAK Umeå vid starten för åtta år sedan, arbetar fyra kooperatörer på bageriet och fem på caféet på Midgårdsskolan. Värdegrunden är att alla som vill och kan ska få arbeta, och de anställda som har olika typer av arbetshinder, får jobba 100 procent av sin egen förmåga. – Ibland känns det som att samhället är som en matsil som silar, skakar och bara vill ha de goda grejerna. De som inte har betyg eller som har problem – de vill man inte ha och silar bort. Men trots att jag är dålig på matematik och kämpar med närminnet så kan jag komma in här och göra mitt bästa. När jag går hem kan jag klappa mig själv på axeln och känna att jag gjort något bra, säger Erik Jakobsson som är en av de anställda. Lokalproducerat inriktningen I tider av corona har det, som för många andra verksamheter, varit kämpigt att gå runt. Men på Café Reko så fortsätter man med sin inriktning att göra mathantverk med Fair Trade-varor och närproducerade råvaror. – Det är viktigt för oss och har varit en linje sedan starten. Att konkurrera med gatukök eller billiga bagerier skulle aldrig gå. De har maskiner och massproducerar, vi knådar med händerna och säljer färskt bröd. Det känns verkligen bra, att det är vår grej med hantverk med lokala ingredienser. Och vi är duktiga på surdegsbröd, säger Susanne. ”Alla lika värda” När gymnasieskolorna och därmed också caféverksamheten på Midgårdsskolan stängde i mars så ställde man om direkt. – Jag är inte den som oroar mig utan vill hellre prova nya saker. När pandemin kom och vi tvingades stänga ner skrev vi direkt ihop en folder med beställningslistor för att få in nya kunder, så vi hittade nya vägar och ställde om på det viset, säger Susanne. I somras öppnades dessutom ett nytt café i samma regi på Korskyrkan i Umeå. Magdalena Bengtsson har, precis som ” Alla är lika värda och alla ska få samma respekt. Man känner sig aldrig ensam eller utanför. Erik, jobbat på Café Reko i flera år. Att ha ett jobb att gå till och få göra nytta både för företaget men även för samhället har varit betydelsefullt. – Det känns bra att man kan göra som man vill här. På ett vanligt jobb är det nog väldigt hårt, här gör vi det vi hinner och vi tillåts ta pauser. Man känner sig som en i gruppen här och vi är tajta och går ihop bra, säger Magdalena och fortsätter: – Alla är lika värda och alla ska få samma respekt. Man känner sig aldrig ensam eller utanför. Kollegan Erik stämmer in: – Vi påminner varandra om att vi är här av en anledning. Jag känner att jag gör något gott, jag får lön och samtidigt gör jag nytta för företaget och hjälper mina kollegor så gott jag kan. Man känner sig behövd och kan ge något tillbaka. Detta ämne kopplar till de här globala målen: