SEE 1
ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SEE HÅ
LLBARHETSVECKA ANNONS 15 FAKTA Nordic Nature Health Hub Projektet har som målsättning att göra det enkelt att använda forskningsbaserad kunskap om naturens hälsofrämjande egenskaper. Projektets verktyg ska underlätta hållbara och hälsofrämjande naturvistelser. Projektområdet är Västerbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten. Huvudfinansiär är EU Interreg Botnia-Atlantica och medfinansiärer är Region Västerbotten och Österbottens förbund. Här hittar du Naturhälsokartan: www.luke.fi/hubben/naturhalsokartan Delta i medborgarforskning om hälsofrämjande natur Att vi mår bra av att vara i naturen är väl belagt, men i vilken typ av natur och på vilka platser mår vi som bäst? Det vill det svensk-finska projektet Nordic Nature Health Hub ta reda på genom Naturhälsokartan, en ny webbaserad applikation. – Nu vill vi ha hjälp av privatpersoner för att hitta den mest hälsofrämjande naturen. Genom att rapportera hur du upplever ett område bidrar du till att bygga upp kunskapen, säger Julia Pettersson, projektsamordnare på Länsstyrelsen Västerbotten. Ta en paus i naturen och reflektera över hur platsen påverkar din hälsa. I Naturhälsokartan kan du sedan registrera din upplevelse. Med hjälp av de inkomna rapporterna gör projektet analyser för att hitta den mest hälsofrämjande naturen i vårt landskap. Hitta nya smultronställen I Naturhälsokartan kan du förutom att registrera egna platser även se andras rapporter. Dessutom finns information som hjälper dig att hitta ut i naturen så som stigar, vindskydd och badplatser. Inom kort kommer även en karta med information om var de mest hälsofrämjande områdena kan finnas. Kartan kommer att uppdateras efterhand när vi får in mer kunskap från användare. Det material som publiceras på Naturhälsokartan kan användas av privatpersoner och hälso- och naturföretagare för att hitta hälsofrämjande platser i naturen. Det kom” Nu vill vi ha hjälp av privatpersoner för att hitta den mest hälsofrämjande naturen. mer även att kunna användas som planeringsunderlag för till exempel kommuner, föreningar eller andra aktörer. Detta ämne kopplar till de här globala målen: Maten på faten – spelar det någon roll var den kommer ifrån? Trots att det nu är höst och skördetider i Sverige så domineras grönsaksdisken av importerade grönsaker. Hur är det möjligt? Vi importerar idag ungefär hälften av all mat som vi konsumerar i Sverige och märkligt nog importerar vi även det vi kan producera själva. Men vilka bestämmer var maten ska komma ifrån? Är det producenten, konsumenten eller är det mellanleden? Eller är det vi tillsammans? FAKTA Lokal mat i skolan Under SEE veckan genomförs arrangemanget Lokal mat i skolan i Västerbotten inom ramen för projektet Matkompassen – mer mat från Västerbotten. Högstadieelever serveras under valfri dag lunch med lokalproducerade produkter och får samma dag möjlighet att tillsammans med pedagoger diskutera bland annat matens ursprung. Till stöd har de filmen Maten på faten – spelar det någon roll vart maten kommer ifrån? samt en utarbetad lärarhandledning. Att prata om och äta lokalproducerad mat under en dag i skolan hoppas Länsstyrelsen ska leda till fler medvetna matval och på sikt att fler ungdomar i länet intresserar sig för ett arbete inom livsmedelssektorn. Lär mer på www.matkompassen.info Matkompassen är arbetsnamnet på Länsstyrelsens livsmedelsstrategiska arbete med sikte på att öka livsmedelsproduktionen i länet. Det är både viktigt och nödvändigt att vi i arbetet med att skapa en hållbar livsmedelsproduktion i Västerbotten tar sikte på målen i den nationella livsmedelsstrategin samtidigt som vi måste luta oss mot en regional strategisk färdplan. Vi på Länsstyrelsen är övertygade om att det i länet inte finns någon enskild aktör eller organisation som själv sitter på lösningen mot en ökad hållbar livsmedelsförsörjning utan att arbetet måste ske tillsammans. Viktigt att efterfråga svensk mat Om vi vill ha mer mat från Västerbotten på vår mattallrik så är det ett gemensamt ansvar. Vi måste få fler att vilja arbeta som matproducenter och därtill måste det vara lönsamt att driva ett lantbruk eller ett livsmedelsföretag. Vi konsumenter behöver medvetet välja lokalproducerad mat samtidigt som butikerna bör visa vägen genom att göra mer plats för lokalproducerade produkter i hyllan. Om vi vill stå bättre rustade i tider av kris så är det viktigt att i vardagen efterfråga mat som producerats i Sverige. En ökad efterfrågan av mat från Västerbotten bidrar till en viktig förutsättning för att öka självförsörjningsgraden i Västerbotten. Detta ämne kopplar till de här globala målen: FOTO: MOSTPHOTOS