Nöjesnytt Växjö 1
MÅNADENS PROFIL ROBERT JANUSEV Text: Ola Karlsson
Foto: Martina Wärenfeldt/MStudio Robert Janusev är en man som gillar att gå rakt på sak. Han har, bokstavligt talat, ingen tid för en massa struntprat och ett samtal med honom är i full gång innan man ens är medveten om att man har börjat. Han är också en rastlös själ som får söndagsångest för att han knappt kan bärga sig innan får komma tillbaka till jobbet och som alltid letar nya utmaningar. Mitt i allt detta är han också en rasandes trevlig prick, som visar upp en uppfriskande självdistans och ett grundmurat jävlaranamma på samma gång. Robert har sina rötter i forna Jugoslavien, men är född i blekingska Kallinge. Familjen flyttade dock tidigt västerut och hamnade så småningom i Växjö, där Robert – eller Robban, som han föredrar att kallas – sedan dess har varit bofast. Förutom en liten sväng i Kalmar, där hans karriär inom restaurangbranschen började på allvar. –Jag kommer inte från någon restaurangfamilj, mer än att farsan jobbade på gamla Stadtshotellet en gång i tiden, men jag började jobba lite på krogarna i Växjö efter gymnasiet, säger han. Efter att ha jobbat hårt som fan och sparat ihop ett litet kapital, bestämde jag mig 22 år gammal för att köpa en pizzeria i Kalmar. ”JAG HADE ALLTIDVELAT HA NÅGOT EGET. JAG HAR ENTREPRENÖRSANDAN I MIG OCH JAG HAR ALDRIGVARIT RÄDD FÖR ATT PROVA PÅ SAKER ELLER FÖR ATT MISSLYCKAS”. Jag var där i ungefär ett år och shit vilka misstag jag gjorde! Jag minns en gång när familj fick vänta på en familjepizza i en och en halv timme och när jag väl lyckades få fram den var den fullständigt sönderbränd och helt oätlig. De borde stämt mig och fått ersättning för psykiskt lidande, haha. Men tiden i Kalmar var på många sätt min skola, för jag lärde mig av alla misstag jag gjorde där. De sista månaderna innan jag sålde hade jag vaknat till liv och tog tag i det. Jag började plugga, både företagsekonomi och matematik och tog mig ur det hela helskinnad, både personligen och ekonomiskt. Det var också här jag lärde mig mina styrkor som entreprenör: jag är väldigt strukturerad och pedantisk av mig och det är egentligen nyckeln till allt. Struktur är A och O i restaurangbranschen, oavsett om det gäller hygien eller varuinköp. Det och matematik. Man måste ha koll på siffrorna och det kan jag utan att skryta säga att jag har. När Robban så återvände till Växjö köpte han en lunchkrog på Västra Industriområdet. Vis av misstagen från Kalmar-sejouren började han jaga resultat och bli mer bli intresserad av businessbiten på allvar. Krogen gick bra, men efter ett tag kände Robban att det blev lite för lugnt, lite för bekvämt och att han ville utveckla verksamheten. –Jag fick nys om att Paolos, en gammal grek som drivit en pizzeria på Dalbo i över 25 år, var sugen på att sälja. Vi gjorde en deal och jag tog över och drev den där krogen med stor framgång i sex år. Samtidigt var det slitsamt att ha en restaurang på Dalbo och jag kände att jag ville göra någonting större ner i city. Tanken var att jag 2004 skulle ta över en stor krog här i stan och göra om den helt, men det sket sig med fastighetsförvaltaren. Det var så mycket skit och strul, så efter det var jag jävligt sliten och bestämde mig för att ta det lugnt ett tag. Det dröjde dock inte länge förrän hungern efter nya utmaningar tog tag i Robban igen och en dag hittade han en annons på Blocket om att det gamla gatuköket vid Teatertorget var till salu. Robban blev intresserad och märkte redan vid sin första kontakt med kommunen att det fanns en stor vilja från deras sida att göra någonting vettigt av både byggnaden och läget. Vid en närmare inspektion insåg man från alla håll att det i stort sett bara var att riva det befintliga gatuköket och bygga nytt. Det var då idéerna till det som skulle komma att bli Piazza Teatro föddes. –Jag var ju egentligen mer intresserad av läget än av själva gatuköket, så det passade mig perfekt att kommunen var så engagerade, ler Robban. I början av 2006 köpte jag byggnaden och den 1 december 2007 öppnade Piazza Teatro. ”DET TOG EN JÄVLA TID, MEN DET VAR DET VÄRT. VI BLEV TILL OCH MED NOMINERADE TILL DET ÅRETS VACKRASTE BYGGNAD”. Piazza Teatro har en god historia vid det här laget, det har bara gått uppåt hela tiden. Nu är vi en etablerad krog i Växjö och jag är glad och stolt över vår verksamhet och att vi har sån fantastisk kundkrets. Även om Robban anser att mat- och restaurangutbudet i Växjö är bra har han allt eftersom åren gått, och nöjesutbudet i Växjö magrat av känt att något saknats. Så därför började han våren 2013 arbetet med att försöka få till ett avtal med ägarna om ett övertagande av Tokyo Citys gamla lokaler, ett arbete som efter ett tag kändes så tröstlöst att han gav upp. Men så i januari blev det på tapeten igen och från 1 mars tog Robban över lokalerna till det Växjös nya stora restaurang och nattklubb, Grand Étape, som öppnar i slutet av oktober. Namnet anknyter inte bara till att det hela är ett stort steg för Robban själv, utan också för att det är första riktiga klubben som öppnar i Växjö på väldigt länge. –Folk är väldigt inrutade i Växjö när det gäller nöjeslivet, menar Robban. De flesta har sina stamställen och det är svårt att hitta publik till nya grejer. Kanske beror det på att ingen försökt sticka ut, att göra det där lilla extra och faktiskt gå all in med det. Det är många krogar här i stan som gör sin grej och gör det bra