Näringsliv 2019 1
NÄRINGSLIV SJUHÄRAD Vecka 16 - 2019 19 1 2 3 4 1.
När ostarna kommer på löpande band står Cicci Forsberg redo att packa dem. 2. Alla Gäsenes ostar är runda. Anledningen till det är att förr fi ck mejerierna tillstånd att göra olika sorters ostar. I Gäsene fi ck man göra hushållsost, som ju ska vara rund. Därför byggdes en ostpress med enbart runda formar. 3. Ostpressen byggdes på plats i mejeriet 1984. Den är helt unik i sitt slag. Ida Grandin plockar ur ostarna ur den specialbyggda ostpressen. Nu ska ostarna kylas i kallt vatten. FOTO: CHRISTER HANSSON 4. Alla Gäsenes ostar är tvåkilos från början men innan packning blir majoriteten av dem delade på hälften. Enkilososten är klart mest populär i butikerna. 5. Claes Persson är vd på Gäsene Mejeri. Persson har själv en stark koppling till branschen då hans pappa var mjölkbonde i Borgstena utanför Borås. 6. Gäsene Mejeri har en stark ställning i lilla Ljung. ”Det är hela byns angelägenhet”, säger Claes Persson, vd på företaget. FOTO: CHRISTER HANSSON blir mjölkkorna fl er 5 6