Utmärkt Malmö 1
KAMP FÖR DET GODA LIVET Tareq Taylor står upp för
en bransch som blöder. text Peter Steen-Christensen foto Cecilia Wikbladh Få brinner så mycket för en restaurangbransch som, enligt honom själv, har gett honom allt. Så när denna älskade del av vår vardag, av vår besöksnäring, av den gemensamma ekonomin, haltar fram på sina skrapade knän gör det egentligen mer ont i Tareq Taylors hjärta än vad det gör i hans plånbok. Medan han ser kollegors och vänners livsverk kollapsa, kan vi samtidigt se Malmös blomstrande gastronomiscen decimeras och stå med ett utsträckt kastrulllock som rop på hjälp. En hjälp som Tareq har jobbat för genom initiativet Tillsammans Ur Krisen. Men tyvärr har beslutsfattare inte kunnat, eller ännu värre, velat ge det stöd som behövts. Pandemin har såklart tagit liv, vi har förlorat nära och kära, och det är en allvarlig hälsokris för hela världen, men samtidigt så får man naturligtvis känna sig djupt orättvist behandlad i en restaurangbransch som gått rakt in i smäll efter smäll. När den ekonomiska krisen innebar att krögare behövde en hjälpande hand från staten tog du initiativ till projektet Tillsammans Ur Krisen. Har det givit något eko, har du känt att det gjort någon skillnad? – Det har varit väldigt, väldigt, trögt att nå igenom till beslutsfattande politiker under lång tid, men på senare tid har vi börjat se resonans hos oppositionen. Alla frågor vi berör kräver att oppositionen vaknar till liv och går emot mycket av det som tyvärr är fastslagit i de olika hjälpprogram och stöd som regeringen har kommit med. – Branschen har i snart ett års tid stått och ropat och velat få uppmärksamhet. De reformer som är nedlagda fungerar och är skräddarsydda för tillverkningsindustrin, men de fungerar inte i besöksnäringen av det enkla skälet att vi till skillnad från tillverkningsindustrin inte kan stänga ner vissa delar åt gången. När vi permitterar inom restaurang kan inte vi göra på samma sätt eftersom alla delar behövs på samma gång. Vi kan inte stänga disken, eller förrätterna eller servicebiten. Eller tillaga maten och lägga den på hyllan. – Vi har ropat ”se oss, hör oss”. Vi uppskattar att det finns stöd men vi kan inte riktigt använda det. Men man har inte velat lyssna. De har valt att stänga av ljudet från de som ropar. Det är oerhört beklämmande att man agerar på det här sättet från regeringen, samtidigt som de sagt att man ska vara kreativa och hitta nya vägar. Medan man i själva verket bara varit stelbenta. Vi skickade in vår hemställan från Tillsammans Ur Krisen till finansdepartementet och politiker i juni och inte en enda beslutsfattande person har svarat. Hur är det att sitta mitt i stormens öga när det kommer till coronans ekonomiska kris. Kan krisdrabbade krogentreprenörer känna ett visst hopp nu i takt med att vaccinationerna rullas ut eller är det bara för lite, för sent, för att rädda mångas livsverk? – Senaste siffran jag hörde var att direkt arbetslösa, alla branscher, är 70 000 människor. 50 000 av dem kommer från restaurangbranschen. Över 3 000 företag, det är många livsverk som gått i graven. Det är för sent. Det har skett för lite. Av 370 öronmärkta miljarder så har bara 80 miljarder betalats ut. När man frågar ifall de här kanske 300 miljarderna finns kvar så får man inga svar. Ifall man känner att man vill stänga ner branschen så gör det, men då ska de också ersätta oss. Men istället har de tagit stryptag på branschen, låter oss betala priset. Tittar man på Folkhälsomyndighetens siffror så är smittspridningen på restaurang i Sverige nästintill noll. Under en procent kan relateras till restaurangbranschen. Då måste man förstå att det används som ett verktyg att bevisa för folk att det är en farlig smitta och för att få folk att lyssna på deras restriktioner. Men det är inte ok att låta restaurangbranschen bära kostnaden för det. Kostnaden bärs av just nu 50 000 arbetslösa. Det kan man inte sitta och säga från regeringens sida är ok. Det är under all kritik att man inte har lyssnat på Visita och tusentals krögare. Det behöver inte bli dyrare för staten, kanske tvärtom. Många av dessa 50 000 kommer vara långtidsarbetslösa. Det är oerhört beklagligt och fruktansvärt hanterat. Jag känner djup sorg och besvikelse hur folkvalda representanter som ska skydda folk och företag agerat. Precis som i många andra branscher känns det naturligtvis som att de mindre aktörerna är de mest utsatta. Några större kedjor kan såklart överleva, men de mindre restaurangerna, vilket oftast innebär de mest gastronomiskt ambitiösa krögarna, vilket ju är precis de verksamheterna vi allra helst vill behålla för att ha en levande stad och restaurangkultur, är just de som inte kan överleva. Om vi fokuserar på just Malmö här, en mellanstor stad med hög nivå och höga restaurangambitioner, även om vaccineringen nu skulle ge oss lite normalitet tillbaka, vad tror du den här krisen kommer innebära specifikt för vår lokala restaurangkultur? – Sverige har spenderat tid och kapital på att bygga upp gastronomisk kunskap och för att främja svensk gastronomi. Matlandet Sverige blev ett koncept. Men nu när vi behöver hjälp som är anpassad till oss, då väljer man att titta bort. – Om jag tittar på Malmö idag, vi lider av den högsta ungdomsarbetslösheten i hela landet. Eftersom vi de senaste åren haft fokus på besöksnäringen med festivaler, kulturliv, restauranger, det blev landets krogtätaste stad. Restauranglivet har varit ett av de viktigaste elementen för Malmö . Idag när vi har den 11