Utmärkt Malmö 1
Möllans Ost I över 30 år har prisbelönta Möllans
ost frestat Malmöborna med utvalda delikatesser från hela världen och bjudit på tips om fantastiska smakkombinationer. I Malmö Saluhall njuter du av deras ostar och charkuterier med något gott att dricka i glaset. Hur viktig roll spelar saluhallar och matmarknader i en stad med gastronomiska ambitioner? – En stad med gastronomiska ambitioner bör ha en saluhall! En mötesplats som andas matintresse och inspiration vilket lockar besökare till Malmö. Att samla delikatesser och medvetna krogar under samma tak skapar en tillgänglighet både för den som vet vad den söker och för den nyfikna resenären. Hur skulle ni sammanfatta Malmös nuvarande matscen? – Just nu ser vi en matscen som kämpar för sin överlevnad. Men det fina med Malmö är en känsla av att det inte behöver vara så tillrättalagt. Malmö bjuder på genuina smakupplevelser i okonstlade sammanhang såsom krogar i industrilokaler i oljehamnen eller hantverksbagerier på en sliten bakgata. Det har naturligtvis varit väldigt problematisk med coronasituationen, ser ni ljuset i slutet av tunneln och vad tror ni det här kan innebära på sikt? – De senaste restriktionerna var såklart ett hårt slag mot bland annat Malmö Saluhall. Vi försöker blicka framåt, känner med våra kollegor och hoppas att vi alla ska komma ur det här så stabilt som möjligt. Så vad händer när vår värld sjunker ner i en krissituation, väljer vi bort ”onödiga” delikatesser, eller är det precis saker som de bästa ostarna man behöver för att komma ut helskinnad på andra sidan mentalt sett? – Alla behöver vi ost! Speciellt i svårare tider är det skönt att sätta lite guldkant på tillvaron. Vilken ost kan man inte leva utan i 2021 och vad ska man dricka till? – Får jag bara välja en ost landar jag som alltid i en klassiker som funkar innan maten, i maten och efter maten. Jag väljer Gruyère. Faktum är att den har man aldrig kunnat leva utan och det vill man väl inte heller! Den är dessutom väldigt dryckesvänlig. Just nu gillar vi extra mycket Skånska Golden Cider och Malmöbaserade Fruktstereos olika hantverkscider. Vi ser också en stor och ökande efterfrågan på ostar från svenska gårdsmejerier vilket känns superkul! Exempelvis från Vilhelmsdals gårdsmejeri, Påverås och Almnäs bruk. St. Jakobs Stenugnsbageri Lysande brödhantverk som också hjälper till att fylla saluhallen med underbara dofter. Nybakade surdegsbröd eller kanske en kardemummabulle är snudd på obligatoriskt vid besök i saluhallen. Hur viktig roll spelar saluhallar och matmarknader i en stad med gastronomiska ambitioner? – Alla sinnen stimuleras när man stiger in på Malmö Saluhall! Ljudet från de olika köken, barista-maskiner, personal som ropar ut att beställningar är klara och framför allt det glada sorlet från alla gäster. Sen har vi dofter, smaker och texturer från det man äter. Allt inramat i en anrik och fantastisk vacker byggnad. – En gastronomisk mångfald där dessutom kvaliteten på utbudet är extremt hög. Vi bidrar definitivt till att sätta Malmö på kartan som en smakdestination. Hur skulle ni sammanfatta Malmös nuvarande matscen? – Vi börjar bli bortskämda i Malmö! Här finns allt från falafel på Möllan till Michelinrestauranger. Vad man än vill äta så kan man hitta det. Det har naturligtvis varit väldigt problematisk med coronasituationen, ser ni ljuset i slutet av tunneln och vad tror ni det här kan innebära på sikt? – Får inte branschen stöd snart från regeringen så riskerar tyvärr arbetslösheten och konkurserna öka. Hela branschen gör allt för att följa direktiv. Vi har styrt upp kön, glesat ut bland bord och tagit bort stolar. Vi måste ta diskussioner och försöka förklara för familjer att de tyvärr inte kan sitta med alla sina tre barn och äta för då blir de fler än fyra i sällskapet. Hur motiverar man det? Surdegsbagartrenden exploderade för några år sedan, men frågan är nog inte om trenden ska fortsätta utan kanske snarare hur vi tidigare klarade oss utan? – Det undrar vi med. Jag spenderar mycket tid i Danmark, och där är det helt normala att man går ner till sin lokala bagare för att köpa ”morgonbröd”. När har gemene svensk förstått och anammat den ritualen? – Malmöbon har verkligen börjat anamma detta. Chocolatte Omsorgsfullt smaksatta, handgjorda praliner. Fyllda, doppade och dekorerade i den lilla fabriken i Helsingborg. Hos Chocolatte görs allt från grunden, med så få ingredienser som möjligt, allt pinfärskt och med smakkombinationer som förtrollar och förför. Hur viktig roll spelar saluhallar och matmarknader i en stad med gastronomiska ambitioner? – Det är en stor inspiration att jobba under samma tak med verksamheter som håller en hög nivå i alla avseenden och underlättar för kunder, som kan hitta allt på en plats. Hur skulle ni sammanfatta Malmös nuvarande matscen? – Kreativ, nytänkande och framåtlutad. Det har naturligtvis varit väldigt problematisk med coronasituationen, ser ni ljuset i slutet av tunneln och vad tror ni det här kan innebära på sikt? – Jag tror att vi framåt sommaren är tillbaka till någon form av normalitet och då är jag övertygad om att där finns en än större efterfrågan på lokala kvalitetsprodukter. Förra året vann ni en guldmedalj i Skandinaviska deltävlingen i International Chocolate Awards för er blåbär- och ingefärapralin. Är den fortfarande lika god och vilken nyskapande pralin kommer ni överraska världen med i år? – Den inväntar just nu resultatet från världsfinalen som kommer vilken dag som helst och den är godare än någonsin. Just nu testas det fram en glasskollektion, där vi kommer tolka klassiker som piggelin, sandwich, lakritspuck, solero och några till. De kommer förhoppningsvis lanseras i god tid innan sommaren. Hur ofta och hur mycket choklad får man egentligen äta? – ”A chocolate a day keeps the doctor away”, är väl en bra tumregel! 18