Utmärkt Malmö 1
TE DIG OCH MIG Te för en lite bortskymd tillvaro
i skuggan av såväl kaffe som nymodigheter som säg smaksatt gin och hard seltzer. Men te är såklart, efter vatten, världens näst populäraste och mest konsumerade dryck. Så innan vi lämnar våra krypin där vi gömt oss för både kyla och sjukdom vill vi hinna med en stor rykande kopp tillsammans med tesommelier Åsa Lundberg. Text Peter Steen-Christensen Några blad singlade långsamt ner från trädet och landade i grytan med kokande vatten. Lutad mot trädstammen satt Shennong, en av de tre kinesiska härskarna, i skydd från solen, och väntade på att smaka på vad som enligt sägnen är världens första kopp te. Det här var rätt länge sedan, ganska ungefär någon gång mellan 2852 till 2206 före Kristus. Dessa tre härskare var och är ansedda som gudar, men har möjligtvis levt på riktigt. Just Shennong är enligt mytologin den som ligger bakom både jordbruk och läkekonsten. Att han smakade på tevattnet är inget underligt alls, då han sägs ha varit den som smakade på alla vilda örter för att lista ut vilka som var giftiga och vilka som hade en god effekt. Bladen från Camelia Sinensis fungerade i vilket fall utmärkt som smaksättare för kokat vatten, lika bra ett par tusen år före Kristus som nu ett par tusen år efter. Att börja dagen med att krypa ner i en stor kopp te är idag en tradition som många följer hela världen runt, fattig som rik. Variationerna på te är dock väldigt många, vid besök hos icke-tedrickare brukar det dyka upp en bortglömd påse Forest Fruit eller Lemon, eller möjligtvis en English Breakfast, men landar du hos en teintresserad så kan du bjudas på hela teartilleriet - svarta, vita, gröna, Oolong och Pu-er. Personligen dricker jag flera olika sorter men är fortfarande oftast i den gamla svarta ringhörnan – dricker ett med kvitten precis nu – och jag älskar att kliva in i gamla tehus som 1800-talsliknande Perchs i Köpenhamn, och där mötas av en vägg av dofter, peka på de stora burkarna som de gärna öppnar så man får dofta, för att sedan ändå alltid komma ut med samma tre-fyra olika sorter jag brukar köpa. Men frågar du en tesommelier så får du förklarat att te med genomträngande dofter kan vara ett tydligt tecken på syntetiska smak- och doftaromer och att burkar med te helst inte ska öppnas för provluktning då syre och ljus inleder en nedbrytningsprocess av teet. Åsa Lundberg är utbildad tesommelier och ligger idag bakom företaget Tea Junkie med bas i Malmö. Efter att hon upptäckte te, dök 22