Utmärkt Malmö 1
Du har ju blivit tesommelier. Berätta om vägen di
t och vad det har burit med sig? – Efter upptäckten att grönt te faktiskt kunde vara riktigt gott, så började jag söka information om te och fann väldigt mycket men också enormt spridd information och tvetydigheter. I min idoga research efter sanningen om te ramlade jag över artiklar om japanska tea masters, vilket inspirerade mig och som sedan ledde till att jag utbildade mig för att få en korrekt kunskap om teets historia, olika tesorter och dess ursprung, odling och vilka faktorer som påverkar tetyperna som exempelvis omgivning, mikroklimat, väder och hur det plockas och därefter processas och inte minst hur te bäst förvaras fritt från luft och ljus - cellofanpåsar är jättevackert men det sämsta för teet - och inte minst den viktiga bryggningsmetoden. – Jag har rest väldigt mycket och fått möjlighet att träffa odlarna, fått äran att hjälpa till att plocka te, blev inbjuden av japanska teexportrådet i Japan för en tio dagars rundresa med utbildning som var en otroligt magisk upplevelse på alla plan. Viljan att lära mig mer och fördjupa mina kunskaper tar aldrig slut. – Jag har ett enormt smak- och doftsinne, så steget att sedan förkovra mig vidare för att kunna para ihop te med mat var självklart. Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck, sedan att kunna kombinera ihop ett alkoholfritt alternativ till mat och samtidigt få en fantastisk smakupplevelse. Vin med en ostbricka är ju alltid rätt, men te med ost når helt andra smakhöjder. – Jag jobbar nu både med privatkunder och med caféer och restauranger som önskar komplettera med te som passar deras utbud och menyer. För att bättre kunna möta restaurangerna på deras kunskapsnivå gällande vin, utbildade jag mig även till vinsommelier. Det är alltid en fördel om man pratar samma språk. hon djupt med huvudet först och kom upp till ytan igen som utbildad sommelier och förklarar nu att te ligger närmare vin än kaffe i aromapalett och smakupplevelse. Hon är beväpnad med all nödvändig kunskap för att para ihop te med både mat eller sötsak. Det är naturligtvis intressant, och vi vill såklart gärna veta lite mer. När, var och hur föll du för te som dryck? – Tidigare tyckte jag inte te var speciellt gott, utan det var mer en mysig dryck att dricka uppkrupen i soffan med ett magasin eller en schysst bok. Och grönt te tyckte jag var riktigt äckligt. För cirka sju år sedan var jag på en gathering där jag blev bjuden på ett grönt te från Japan. Som sagt tyckte jag grönt te var det värsta man kunde dricka, men av artighet tog jag emot en kopp, smuttade... och blev sååå överraskad. Det var det godaste jag någonsin druckit i te-väg. Mjuk och len smak, lite mjölkig karaktär, men ändå distinkt i smaken med en söt not. Ingen bitterhet eller beska. Jag tror jag drack tre koppar den kvällen och nu är Gyokuro, som betyder grön dagg, mitt absoluta favorit-te bland de gröna teerna. Hur ser du på tetrenden, det ska vara te i drinkar, te ska paras ihop med mat och fler och fler nya typer av teer lyfts fram. Kommer te fortsätta växa och vilka är de starkaste trenderna framöver? – Te är ju den näst största drycken i världen, så tetrenden kommer hålla i sig och jag hoppas att den går till ett mer medvetet tedrickande där man hellre väljer rena och kvalitativa teer utan bekämpningsmedel över “tea dust” med syntetiska eller konstgjorda aromer. Mitt jobb inom Tea Junkie innebär inte bara försäljning, utan också en vilja att utbilda och informera mina kunder och potentiella kunder om vad te faktiskt är och vad du kan använda det till och försöka hitta kundens egen favoritpalett. Te är ju inte bara en dryck, utan kan även användas som krydda i mat och de använda tebladen behöver ju inte slängas i matavfall utan funkar utmärkt som gödning till växter. – Vi har importerat ett grönt te som använder samma fermenteringsprocess som sake, vilket gör det till ett helt unikt te, ett rosé cha. Matcha är ju fortfarande väldigt hett, 23