Utmärkt Malmö 1
Mat och dryck: Nyheter Bak- och kaktraditionen fi
nns ju inte där på samma sätt. När kommer Mygel ha kvällsöppet? – Vi har ju planer för kvällar, men väntar på tillstånd. Från i sommar är vår ambition. Och vad säger du om läget, kanske åt ”fel håll”, men det är inte långt bort. – Det är ett område som är up and coming. Vi är ju inte i innerstaden och trodde det skulle MYGEL PÅ LODGATAN Planen var att öppna en lönnkrog med hemma-hos-middagar men det gick aldrig så långt. Istället stod ett gammalt lokstall i Malmö Frihamn ledigt och väntade på ett nytt restaurangkoncept. Claudia Poli, som närmast kommer från Lyran, Karin Söderberg och Lina Eriksson har alla tagit med sig restaurangerfarenhet till Frihamnen och har utan pr, hemsidor eller kvällsöppet redan konstanta fullbokningar ett par helger framåt. Restaurangen heter Mygel, har just nu öppet för lunch onsdag till fredag samt brunch på helgerna, och har ett grönt fokus och Sydeuropeiska influenser. – Vi är inte vegetarianer, men tror på att äta grönt. Men det viktigaste för oss är att laga riktigt bra mat. Här i lokalen så är det vegetariskt, men inte veganskt, men när vi gör pop-ups eller liknande så begränsar vi oss inte, berättar Claudia Poli. Du har ju också italienska rötter, det märker man på maten? – Det är väldigt mycket italiensk foto Skepnad Arkitekter inriktning, men jag skulle nog till och med säga att vi har ett starkt medelhavsfokus. Vi delar alla tre den matfilosofin och framförallt så handlar Mygels koncept om att laga det vi själva har saknat i Malmös restaurangutbud. Dessutom har vi en del kakor och bakverk, traditionella nordiska saker. Som rulltårta. – Vi älskar rulltårta. När min italienska familj kommer på besök så är det vad de uppskattar mest. bli ett problem. Men vi upplever nästan tvärtom, att folk får göra en liten utflykt och får se en ny del av Malmö känns positivt. Det är kontrastrikt, vattnet, vackra gamla industrilokaler. Och vi är första restaurangen där. Men det är bara sex minuter från centralen eller Värnhemstorget på cykel. Till sist den självklara frågan, hur är det att öppna en ny restaurang under en pandemi? – Man hade inte kunnat öppna under sämre förutsättningar. Men samtidigt känns det hoppfullt. Klarar vi det här så har vi en ljus framtid. Vi trodde vi skulle gå på knäna inledningsvis men vi är fullbokade varje helg och två helger framåt. Vi är så tacksamma för folks intresse och jag skulle ljuga om jag pratade om tuffa tider. PRISBELÖNT MAT OCH CHOKLAD FOLK I LUND ”Var mer mänsklig, ät mer pizza!” är stridsropet från pizzerian Folk som öppnade på Clemenstorget i Lund mot slutet av 2020. Det handlar om naturvin, hantverksöl och pizza, riktigt spännande sådana – tunna, krispiga surdegspizzor toppade med säsongens råvaror exempelvis med ostronskivling, kornblomst, mozzarella och persilja. Bakom projektet hittar vi Daniel Remheden från Love Coffee, Joakim Nilsson från Broder Jakobs Stenugnsbageri samt allkonstnären Jason Diakité. De ville skapa en opretentiös mötesplats, där de förutom burktomater från Italien håller det så lokalt som möjligt när det kommer till saker som grönkål, champinjoner eller ost. Deras enkla dryckesfilosofi bjuder på tre kranar naturvin och två med hantverksöl. När Malmö Gastronomy Awards i december samlade upp på vad som varit ett utmanande 2020 pekade de ut några klart lysande stjärnor i den ”dynamiska, rastlösa och mångkulturella gastronomi- och nöjesstad” som Malmö fortsatt är. Bland de alla lika värdiga vinnarna så hittade vi bland annat Mat- och Chokladstudion som kammade hem priset i den åtråvärda lunchklassen med motiveringen ”Superlokala råvaror, säkert hantverk, roliga smakkombinationer och kreativ meny. En lunchupplevelse som överträffar alla våra förväntningar!” Joel Lindqvist har gått från att vara en framgångsrik konditor till att bli en av Malmös mest tongivande matinnovatörer. Hans kreativa matstudio hyser stor kärlek till råvaran och lika stor nyfikenhet på smakkombinationer, och framförallt menar de att ” det är omöjligt att må bra av mat som är på bekostnad av något annat.” Så hittar de inte ekologiskt, närodlat eller handplockat så väljs det bort. 30