Nöjesnytt Växjö 1
Man kan lika gärna säga blå alternativ röda druvo
r. Båda är korrekt. Att det tillverkas röda viner av de mörka druvorna ter sig som självklart, men det är inte lika känt att vinodlaren kan välja att göra vitt vin av röda druvor. Ett bra exempel på när det sker är i Champagne för stilen som heter Blanc de Noir, vit av röd, som är en champagne av de röda druvorna pinot noir och pinot meunier. Använda för sig eller tillsammans i en blandning, så kallad cuvée. Druvskalen får inte ge färg till druvmusten varför juicen förblir vit. När färg lakas ur, innan jäsning oftast, heter det maceration på vinspråk. Det finns ett oräkneligt antal olika druvor i världen. Vissa används inte alls till vinframställning utan blir russin, används i druvjuicer och andra livsmedel. Bland de mest kända röda vindruvorna hittar man inte oväntat dom som används i många populära viner. De är tidigare nämnda pinot noir men också cabernet sauvignon, syrah, tempranillo, sangiovese och nebbiolo. Men det finns ytterligare en druva som liknande teaterkulissens hantlangare gör att ”allt” fungerar. På egen hand är druvan dock mer av en doldis. Jag talar om grenache. Om man ska vara helt korrekt har den tillägget ”noir” för den finns även som grön och heter då grenache blanc. Grenache kan också heta olika beroende på i vilket land den odlas. I Spanien är det garnacha eller aragón aragonés och på Sardinien, Italien är druvan känd som cannonau. Druvan används ofta i blandningar och det är en anledning till dess undanskymda tillvaro. Grenache bidrar med hög alkoholhalt, generöst med yppig frukt och smak av bär som hallon, hög syra och mjuka tanniner (den kärva förnimmelsen). Grenache/garnacha används i vinerna från Rioja, i södra Rhônedalen eller allmänt över hela världen för tillverkning av rosévin. Är vinet rött kan man lugnt utgå från att det passar till vilt och liknande mat. CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE 2015 (70503) Frankrike, 359 kr Betyg: 5 Appellation eller ursprungsbeteckning Châteauneuf-du-Pape är ett distrikt med anrik historia, inte bara för sina viner. Distriktet var sommarresidens för Påven, nycklarna på vinflaskan går till slottet. Här infördes även förbud mot flygande luftskepp, zeppelinare, under en tid när dessa ansågs störa luftströmmarna över vingårdarna (ja, det är sant. Det var även här som grunden till det vi kallar kvalitetssäkring utformades när man införde ett regelverk som säkrade vinernas ursprung 1923, vilket senare kom att ligga till grund för AOP, de franska vinernas ursprungsbeteckning. Smaken på Guigals Châteauneuf-du-Pape är tät och fyllig, kryddig av tobak, lagerblad, peppar och fat i kombination med både jordgubbar och hallon. Läcker som få. Gärna för att spara eller till mat. 36 | nöjesnytt LOMBARD EXTRA BRUT (7921). BS Frankrike, 299 kr Betyg: 4+ Champagne Lombard Extra Brut är en Blanc de Noir, det vill säga en vit champagne av den blå druvan, i detta fall enbart av pinot noir. Vinet har legat 48 månader (minimum 15 mån) på jästfällningen innan degorgering (när man tar bort jästfällningen). För att behålla den vita färgen på champagnen får druvskalen inte ge färg till musten. Pressningen är ett tricky-business-moment eftersom druvorna måste pressas för att ge juice och även om trycket är lätt spricker skalen snabbt varpå färgpigment avges. Av den anledningen används den traditionella korgpressen i Champagne som bevisligen är den mest skonsamma metoden för att pressa druvor. Denna champagne hittar ni i beställningssortimentet, BS. Smaken är torr, nyanserad frisk av röda och gula äpplen, inslag av bröd, nötter, choklad, citrus och mineral. Utmärkt till lagad mat, hummer men också till kalvrätter. PRIMICIA 2016 (32420). BS. Spanien, 96 kr Betyg: 4 Detta vin är från Rioja, Spanien och är en blandning av druvorna tempranillo och garnacha. Bodegas Primicia låter musten jäsa på rostfria ståltankar med 10 dagars skalmaceration. Därpå följer en malolaktisk jäsning vilket innebär att vinmakaren låter den hårda äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Det är ett vanligt sätt att tillverka vin på givet att man vill behålla alla syror, som man vanligtvis vill i mycket varma klimat. Vinet har sedan lagrats 6 månader på cementtank plus 3 månader på ekfat före buteljering. Flaskan är av lättare modell för att vara mer miljöanpassad. Vinet är medelfylligt, smakar friskt av mörka bär, örter, av jordgubbar med mjuka tanniner och lätt av smörkola. Utmärkt rött husvin som passar vego, fisk eller lättare kötträtter. VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE