Buffé 1
24–7 SKÅL SALT YOGHURTSKÅL MED VITLÖKSSTEKT ZUCCH
INI hela da’n Smoothie, sallad, gröt, yoghurt – allt som serveras i en skål blir, just det, en »bowl«. Knasigt, kan tyckas, fast det är något visst att äta ur en skål. Tryggt, mysigt, enkelt – och gott. Prova själv! EXTRA HUNGRIG? Servera med tortillabröd, nachos, ris eller ett vitlöksbröd. Den som vill ha mer grönt blandar spenat med bönorna eller toppar hela härligheten med skivad avokado. Skippa müslin. Matgurun Lisa Förare Winbladh tipsar om att hellre pimpa yoghurten åt det salta hållet. Inte alls dumt! FÖR 1 PERSON Skala och skiva 1 liten vitlöksklyfta. Skär 100 g zucchini i tunna skivor. Stek vitlök och zucchini i olja i en stekpanna ca 5 minuter. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. Lägg zucchinin i en skål. Häll på 2 ½ dl naturell yoghurt (3 %). Toppa med 2 msk rostade frön och nötter (t ex pumpakärnor, melonkärnor, valnötter), 20 g smulad fetaost, 2 msk finhackade örter (t ex mynta, basilika, mejram och persilja) och en skvätt olivolja. Fler saltingar Byt ut zucchini mot picklad gurka, stekt aubergine eller rostad paprika. Vill du ha ännu mer smak så toppa med en klick tapenade eller pesto. För alla Se ica.se/buffe MEXIKANSK ÄGGRÖRE-BOWL Köttrest eller chark som finns tillgänglig i kylen passar här. Eller hoppa över helt för en vegetarisk bowl. FÖR 2 PERSONER Skala och finhacka 1 schalottenlök. Hacka 140 g bacon eller korv. Fräs lök och kött i 1 msk olja ca 5 minuter på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt ½ tsk malen spiskummin och 1 förp sköljda och avrunna kokta svarta bönor (ca 400 g). Låt allt bli varmt. Vispa upp 6 ägg i en bunke med 3 krm salt och 1 krm svartpeppar. Värm 1 msk olja i en stekpanna och häll i äggen. Rör med visp till en krämig äggröra. Häll bönorna i en skål, toppa med äggröran, tacosås, riven ost/smulad fetaost och koriander. Servera genast. 12 B UFFÉ 8 • 2016 GRÖT MED JORDNÖTSSMÖR, BANAN & KOKOS Grym gröt. Den som vill boosta extra knäcker ner ett ägg när gröten precis kokat klart och toppar med en klick kvarg. FÖR 1 PERSON Koka 1 dl havregryn, rårisflingor eller andra gryn med vatten och salt enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt 1 msk linfrön och 1 msk osötat jordnötssmör (gärna crunchy). Rör om tills smöret har smält. Häll upp i en skål. Toppa med banan, kokos, kanel, jordgubbar och ev mandeldryck.