Buffé 1
stjärnkockens Hemkunskap Släpp tanken på hur andr
a lagar och äter. Vad funkar för dig? En smörgås kan också vara middag – uppgradera med getost och fikon så blir det värsta lyxmackan. Hitta nya smakkompisar, pimpa hämtmaten och efterveva köpeglassen. Kocken Mathias Dahlgren bjuder på smart kunskap för hemmaköket. Recept och tips Mathias Dahlgren (ur boken »Hemkunskap«) Foto Magnus Skoglöf GRÖNSAKSDRINK Det är enklare att råsafta grönsaker och frukt som är rumstempererade. Kyl sedan juicen före servering. GER CA 1 LITER 2 gröna syrliga äpplen 2 gurkor 100 g färsk bladspenat 8 grönkålsblad 2 selleristjälkar 1 dl bladpersilja 1 dl mynta 1–2 dl färskpressad limejuice krossad is GÖR SÅ HÄR: 1. Kör allt utom limejuice och is i en råsaftscentrifug. Blanda med is och smaka av med lime. Späd ev med lite kallt vatten och rör om. 2. Häll upp i glas och servera genast. Stjärnkock utan kockrock. SMARTA KOMBOS Äter du något och upptäcker att du gillar det jättemycket? Ställ dig frågan varför det är så. Hittar du svaret kan du komma på liknande kombinationer. Här är några av Mathias favoritkombos. Brynt smör och vinäger: Fett och syra trivs ihop. Prova till varma grönsaker. Crème fraiche och Kalles kaviar: Vispa luftigt med elvisp. Gott att bre på knäcke. Jordnötssmör och brunprickig banan: Salt och sött. Pröva på rostat bröd. Mogen banan blir nästan som en naturlig marmelad. Ketchup och pepparrot: Världens enklaste barbecuesås. Gott till grillat kött. Kålrot och ingefära: Kålrot mår bra av att möta lite hetta och kryddighet. Som i en puré. Gott till mycket, godast till stekt fläskkött. Makrill i tomatsås och tabasco: Stänk på och ät direkt ur burken. Eller mosa ihop och ät till nachos eller på rostat bröd. Rostat bröd och riven mjölkchoklad: Stryk smör på brödet, strö på choklad, krydda med lite flingsalt. Ganska likt pain au chocolat. Vaniljglass och lättsaltade tunna potatischips: Sött och salt. Du har väl provat att doppa pommes i mjukglassen på hamburgerstället? 14 B UFFÉ 8 • 2016 För alla Se ica.se/buff e