Buffé 1
MÖTET Så blir mat till: FRÅN FRÖ TILL FRUKT Hur h
ög blir majsen, var är bananerna och kan man odla godis? Frågorna är många i Barnens köksträdgård. I stadsparken där det tidigare spelades boule lär Jessica Nyström barn från Karlstads förskolor att så, plantera och skörda frukt och grönsaker. Text Camilla Thörnqvist Foto Martin Ström (stora bilden) & Linn Malmén (småbilder) E tjejerna. Barnen kommer från en av de åtta förskoleklasser som deltar i Barnens köksträdgård, ett projekt som ger dem grundläggande kunskaper om varifrån maten kommer, om odling och hur olika frukter, bär och grönsaker smakar. Det är viktigt att redan i tidig ålder få lära sig vad som krävs för att producera något, menar Jessica. Förhoppningsvis blir man mindre benägen att slänga mat i onödan och mer intresserad av att äta frukt och grönt. Men projektet handlar lika mycket om upptäckarglädje och skaparlust. – Trädgården ser rätt trist ut i början 20 B UFFÉ 8 • 2016 fter ett intensivt morgonregn har solen så smått börjat skina i Karlstad igen denna förmiddag i slutet av maj. På en jordbädd sitter trädgårdsmästaren Jessica Nyström tillsammans med tre femåringar. Från ett pluggbrätte trycker hon ut små majsplantor som vill ner i jorden. Plantorna är resultatet av majskornen som barnen har sått några veckor tidigare. – Hur hög tror ni majsen blir när den har vuxit färdigt? frågar Jessica. – Ända upp till månen, gissar en av av säsongen. Så för barnen blir det en aha-upplevelse när de kommer tillbaka efter sommaren och möter en prunkande oas – en spännande grön värld som de själva har varit med och skapat. BARNENS KÖKSTRÄDGÅRD ligger i Mariebergsskogen, stadsparken som lockar cirka en halv miljon besökare per år till Karlstad. Parken består av strandängar, en 400-årig tallskog och öppen parkmark med fl era »trädgårdsrum«, Lillskogen med kossor och kaniner, friluftsmuseum, lekplatser, Naturum Värmland med mera. Av boulebanorna som låg på platsen där trädgården invigdes i juni 2014 syns inte ett spår. I landet samsas majsen med olika sorters plommon och äpplen. Ja, det mesta som man hittar i en vanlig mataff är fi nns här. Förutom en populär frukt. – Jag får ofta frågan var bananerna är, haha. Många undrar också varför vissa växter vill bo i växthus och andra utomhus, säger Jessica. Odlingarna vaktas av åtta fågelskrämmor, personligt skapade av varje förskola. INNE I VÄXTHUSET tar Jessica ut en grön växt ur en kruka. Barnen luktar på rötterna, och nästan samtidigt utbrister de: gurka! – Ja, det luktar jättemycket gurka! Ser ni lappen som är nedstucken här i plantan? Den talar om vilken sorts gurka det är. För det fi nns massvis med gurksorter! En kort stund senare är de i full »Jag vill få ihop odlingsåret, att barnen är med från ax till limpa.« kål, fänkål, sallad, bönor, ärter, pumpa, squash, potatis, morötter, lök och örter. I växthuset frodas tomater, gurka, paprika, melon och pumpa. Längs ett rött träplank växer vinbär, björnbär, körsbär, päron, färd med att bygga insektshus, i hopp om att något trevligt kryp ska fl ytta in. Vid nästa besök berättar Jessica vilka djur och insekter man vill ha i trädgården och vilka som gör bäst i att hålla sig utanför planket. – Jag vill få ihop odlingsåret, att barnen är med från ax till limpa. Till sin hjälp har hon en stuka. Alltså en förenklad jordkällare i form av en plastJessica Nyström Ålder: 41 år. Bor: I Mjölnartorpet, en ekoby utanför Karlstad. Familj: Man, två söner och en dotter. Gör: Trädgårdsmästare i Mariebergsskogen med ansvar att utveckla och förvalta parkmarken, däribland Barnens köksträdgård. Roligast att odla: Det som ger skörd under lång tid, stora grejer som pumpa och höga växter, som majs. Godaste frukt/grönsak: Tomat, så användbar i både lagad och kall mat. Sedan samlar jag på olika äppelsorter och är smått besatt av att spaljera och beskära träden.