Buffé 1
»En gemensam hjärtefråga« MARIEBERGSSKOGEN BLEV t
idigt en favoritplats när jag flyttade till Karlstad för 15 år sedan, småbarnsförälder som jag då var. Här har min familj tagit del av naturen, djuren och allt annat fantastiskt som finns i parken. Jag och mina medarbetare vill hela tiden bredda butikens samhällsengagemang. En hjärtefråga för både mig och Mariebergsskogens ledning och personal är kunskapen kring varifrån maten kommer, som riskerar att minska i takt med att distansen till den ökar. Jag frågade om vi inte kunde hitta på något bra tillsammans, vilket landade i Barnens köksträdgård. Nästa steg är att ta projektet vidare ut i butiken. Vi har redan jobbat mycket med Kompis med kroppen, som riktar sig till skolbarn, och har en bra rutin för detta. Planen är att bjuda in våra odlare och producenter, som kan berätta mer om hur man odlar i större skala. Alla som vill vara med och bidra till att fler barn ska få upptäcka Barnens köksträdgård kan välja att skänka Majsplantering pågår i Barnens köksträdgård. Från maj till augusti växer plantorna till sig rejält. Ända upp till månen, tror en av tjejerna som hjälper trädgårdsmästaren Jessica att vattna. tunna med ett ventilationsrör. Stukan har packats med sand, potatis, morötter och palsternackor och täckts med halm och granris. Sedan har den stått över vintern. På så vis får man utsäde till i år, men moroten och palsternackan behöver lite mer tid. – De är båda tvååriga växter. Så det vi gör är att plantera rotfrukterna som har legat i stukan. I bästa fall börjar de blomma och kan ge frön. Det blir kanske lite väl abstrakt att förklara för barnen, men pedagogerna lyssnar gärna. Potatisen som har övervintrat i stukan är däremot redo att bli mamma till nya knölar. Fram med spadarna igen! Hur många potatisar ger varje sättpotatis? Någon tror på 71, en annan tippar på sex men höjer sedan budet till 600. Alla är överens om att kokt potatis är godast. Men att pommes frites görs på potatis, det går ingen på. I SLUTET AV AUGUSTI får barnen skörda och smaka på det som har vuxit klart ovan jord. Att få testa råa ärter och färsk majs för första gången brukar vara en riktig smaksensation. Vid det avslutande tillfället på hösten får de med sig rotfrukter tillbaka till förskolan, där de kan prata vidare om dem och kanske laga något gott tillsammans. Överskottet från trädgården levereras till Naturum Värmlands kafé där det omvandlas till vällagade rätter och gott fi ka. Inför matfestivalen »Smaka på Värmland«, som går av stapeln i Mariebergsskogen den 24–25 september, arrangeras i år en temavecka med en utvald grönsak per dag i huvudrollen. Det blir majsmåndag, tomattisdag, timjanonsdag, oreganotorsdag, fänkålsfredag, löklördag och salladssöndag. Kaféet bjuder på soppa gjord på dagens grönsak samtidigt som den visas upp i Barnens köksträdgård. BESÖKET LIDER MOT sitt slut. Jessica samlar gruppen och frågar vad de helst skulle odla om de fi ck välja fritt. Ett av barnen klurar en stund på svaret. Sedan kommer det. – Kan man odla godis? Det vill jag göra! – Men du, häng ett äpple i bitar – då blir det godis efter ett tag, tipsar ett annat barn. sina pantpengar till projektet via en särskild knapp vid vår pantautomat. Där kan man även titta på bilder och läsa mer om allt som barnen får lära sig. Satsa på om 5 dan! Bli kompis med kroppen VARJE HÖST SEDAN 2001 kan lärare för årskurs 2 och 5 boka ett besök i en ICA-butik som ger eleverna en färgglad, lärorik och välsmakande lektion i frukt och grönsaker. Det är mat som ger kroppen massvis med nyttigheter och bra energi att orka med hela skoldagen men som många barn i Sverige äter alldeles för lite av. Boka butiksbesöket senast den 23 september och gör en anmälan på ica.se/kompismedkroppen. Där finns även ett digert och digitalt studiematerial att ladda ner utan kostnad. Nytt för i år är korta filmer, en om bananens resa till Sverige. B UFFÉ 8 • 2016 21 Christer Johansson, handlare på ICA Maxi Bergvik i Karlstad. Dags att hugga in på majskolven!