Buffé 1
NYTT & HETT! Augusti KÖTTGUIDEN 2016 VINN 500 KR
I MATPENGAR Vinn med en genväg Vilket är ditt bästa knep att snabbt få maten på bordet? Piffar du en färdig soppa, jobbar du med få ingredienser eller tar du till andra knep? Visa oss i Buffés Instagramtävling! Ta en genväg till en falsk makaronipudding med färsk tortellini, äggstanning och färdigriven ost. Tävla i Buffés Instagramtävling med din smartaste snabbrätt! Vi har dem alla – de där snabblagade rätterna att ta till när tiden, orken eller inspirationen tryter. Det kan vara mat du skäms lite för men som mättar magen. Fota din smarta turborätt och tagga med #buffebilden på Instagram. Beskriv ditt recept och ange mängder. Senast den 6 september vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 12 september och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även fullständiga tävlingsvillkor. Tänk till i köttdisken Med WWF:s nya köttguide som app i mobilen blir det lättare att göra schysta val i köttdisken. Nytt i årets guide är att antibiotika finns med som en av parametrarna. Enligt WHO används globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Överanvändningen leder till att bakterier blir resistenta och gör på sikt medicinerna verkningslösa för både djur och människor. Tillsammans med biologisk mångfald, användningen av bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat ges i guiden grönt, gult eller rött ljus till nöt, gris, lamm, kyckling, ägg och vilt med olika ursprung. Det allra bästa för miljö och hälsa är förstås att dra ner på köttet över lag. Som ett grönt tecken i tiden finns i årets guide alternativa proteinkälGRÖNSAKERNA UNDER YTAN Alg med tryffeltouch 1. 1. Glasört – Ger supergott krisp. Havets haricots verts – fast färdigsaltad. Fräs snabbt. 2. Saltört – Milt kryddig. God i en skaldjurswok eller i en pasta med musslor. 3. Havslilja – Kryddig och lite stark i smaken. Blanda ner i en wok eller strimla över fi skgrytan. 4. Havssallat – Mild sälta. God till rå fi sk, i misosoppan eller i en sallad till stekt lax. I Japan är alger en självklar del av maten, och att odla »havsgrönsaker« har en lång tradition. I Sverige äter vi försvinnande lite alger, men det börjar röra på sig. I försöksodlingar i Kosterhavet har man redan skördat stora mängder sockertång (också kallad kelp) två gånger, berättar Fredrik Gröndahl, som leder projektet Seafarm. Frida Ronge, stjärnkocken som gjort sig känd genom sin japanskt infl uerade matlagning, vill slå ett slag för mer havsgrönt i maten. På tidigare arbetsplatserna, restaurang Råkultur i Stockholm och Vrå i Göteborg, har hon framför allt använt sig av japanska alger. Nu planerar Frida för fullt för restaurangerna i den stora hotellsatsningen At Six, som öppnar i Stockholm city nästa år. Där hoppas hon kunna erbjuda svenskt havsgrönt på menyn. Tillsammans med algfi skaren Linnéa Sjögren i Grebbestad testar Frida sig fram bland de svenska algerna. – Det här är en helt ny värld att upptäcka! Vi provar alla möjliga tillagningssätt – torkar, friterar, blancherar, picklar och rimmar. Enligt Frida är svenska alger lite mer eleganta i smaken än de japanska, som är mer robusta och smakstarka. En alg som Frida vurmar extra mycket för är rörhinna. – Om man friterar rörhinna smakar den nästan som tryff el. Det vore helt magiskt om man skulle kunna odla den och använda i stället för tryff el, som är extremt dyrt. lor från växtriket med. Både köttliknande produkter som oumph, quorn och tofu men också ost och rena baljväxter. Köttguiden finns att ladda ner som app för Android och iPhone eller skriva ut från wwf.se. 4. 2. 3. B UFFÉ 8 • 2016 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN Naturlig sälta! Den som är nyfi ken kan spana efter havslilja, saltört, glasört och havssallat i grönsaksdisken.