Chef & Karriär Position
Chef & Karriär Chefen i siffror
Chef & Karriär Min utmaning
Chef & Karriär Ledarskap
Chef & Karriär Brobyggaren Deqa Abukar
Chef & Karriär Passivt ledarskap
Chef & Karriär Chef & medlem
Chef & Karriär Smartare chef
Chef & Karriär Nya visselblåsarlagen
Chef & Karriär Råpressad raket
ARBETSPLATSEN D et luktar desinfektionsmedel och
färsk citrus från presseriet. Den som går ner i Råsafts juicefabrik måste först genomgå strikta hygienrutiner: ta på gummistövlar, vit rock, hårnät, hörselskydd och sprita händer och skor. Här nere trängs lådor från olika delar av världen med äpplen, kiwi, ananas, mynta och spenat. Egypten, Brasilien och Chile står det på några av backarna. I vita säckar ligger också tusentals kilo gotländska rotfrukter: morot och rödbeta. – Frukten måste köpas där den finns i säsong eftersom juicen är en färskvara. Vi kan inte få apelsiner lokalt, men vi köper frukt och grönt från Sverige när vi har möjlighet, säger Hanna Wennerstein Williams, sälj- och marknadsdirektör. Presseriet gömmer sig i en avlång byggnad i området Loviseberg i Tumba utanför Stockholm. På kontoret hänger färgglada bilder på ananas och ingefära och peppiga skyltar med texter som: ”Join the juice revolution!”, ”Keep calm and carrot on!” och ”Pressad med kärlek”. Runt husets godsparkering brer grönskan ut sig. En trappa ner finns hjärtat i verksamheten, själva juicefabriken. – Alla nyanställda på kontoret får ett arbetspass härnere i början för att lära känna oss, berättar Hanna Wennerstein Williams. Den lilla fabriken sköts av produktionsledaren Wasim Shbib. Han ser till att allt flyter, bokstavligt talat. Han har jobbat här i sju år och kan mekaniken utan och innan. I dag har han otur. Det är el-stopp i en del av sköljningen och delar av fabriken ligger i mörker. På företagets hemsida beskrivs Wasim Shbib som ”juicepressexpert och uppfinnare”. Alla anställda har en tjänstetitel med en juicerelaterad tvist som vd:n Karl Hansson myntat. I Wasim Shbibs fall syftar titeln på att han hela tiden utvecklar fabriken med effektivare lösningar. – Jag är egentligen ingenjör, förklarar han. På löpande bandet tvättas all frukt i olika sköljlinjer. Sedan rullar den igenom skalmaskiner, pressas och silas genom olika filter, beroende på andelen fruktkött i receptet. Slutligen rinner juicerna ut i tankar och tappas upp på petflaskor. Drycken är utan tillsatser, obehandlad och rå – utan värme ” DET FINNS EN TAJT LOJALITET HÄR, OCH MYCKET JÄVLAR ANAMMA” 34 /CHEF & KARRIÄR NR 3 2022 I fruktlagret lastar Sandeeb Singh en apelsinfärgad truck med apelsiner, basvaran i Råsafts juicer.
Chef & Karriär Mentorn
Chef & Karriär Att leda den som lider
Chef & Karriär Min inspiration
Chef & Karriär Här tänker jag inte på jobbet
Chef & Karriär Träning & hälsa
Chef & Karriär Berömda chefer