Hantverk. Qvänum producerar ett tiotal olika ölso
rter, alla opastöriserade och ofiltrerade för att behålla de rika smakerna. › grader till 85–90 grader för den klassiska ljusa pilsnermalten. Om man vill ha karamelliserad malt eller nästan svart chokladmalt ökar man temperaturen rejält. Första batchen till Qvänum Kvarnens första batch, laddning, som travats på lastpallar i 25-kilossäckar var bokad sedan länge, och efterfrågan ser så god ut att man planerar en batch i veckan. ”För oss är det perfekt med närodlad malt, eftersom vi fokuserar på ekologi, enbart arbetar med förnybar energi och gör öl helt utan tillsatser. ” Claes Wernerson, Qvänum mat & malt 26 ENERGIGAS NR 4 2017 Först i kön stod Qvänum mat & malt. I en ombyggd ladugård i byn Badene på Varaslätten i Västergötland har Claes och Annica Wernerson både ölbryggeri och brännvinsdestilleri. Claes Wernerson berättar om parets passion för hantverksproducerade drycker: – För oss är det perfekt med närodlad malt, eftersom vi fokuserar på ekologi, enbart arbetar med förnybar energi och gör öl helt utan tillsatser, med vatten från vår egen brunn. Ett tiotal ölsorter Qvänum gör ett tiotal ölsorter – mest ale, men också porter, stout och pilsner. Som många andra mikrobryggda märken säljs de via Systembolagets beställningssortiment och i systembutiker inom 15 mil från bryggeriet. Claes Wernersons egen favorit är Helgas hembrygd, tillverkad på fyra lokala sädesslag och humle från trakten. – Den är suverän till lagrad svensk hårdost eller exempelvis torskrygg. Den behöver vara lite starkare, kring sju procent, för att få rätt balans. Alla Qvänumöl görs utan klarningsmedel och är både opastöriserade och ofiltrerade, Bryggeri. I en ombyggd lada på Varaslätten produceras både öl och brännvin. eftersom man inte vill offra de rika smakerna. Därmed blir ölet lite grumligare och får en bottensats, men i gengäld fortsätter det att utvecklas i flaskan – som bättre viner. – Precis som det är skillnad på ett vin för 60 kronor och ett för 160 kronor är det skillnad på öl och öl, påpekar Claes Wernerson. – Självklart kostar det några kronor mer för ett öl som är hantverkstillverkat i mindre skala. Det är roligt att allt fler förstår och uppskattar det – och inser vilken häftig matdryck öl är. JOHAN ERSÉUS