ÅSASMAT URBAN ORZOLEK
Läcker gryta med svamp och renskav. Varje år brukar jag få en burk med torkade trattkantareller av min pappa. Torkad svamp är enkelt att använda i matlagning. Lägg den i blöt i kallt vatten innan du tillagar den. Svampen ska bli mjuk. Om du vill kan du använda dig av blötläggningsvattnet i din maträtt. Det finns så mycket gott man kan göra med svamp. Här är ett recept från Svampkokboken på renskavsgryta med både svamp och enbär. Tävla och vinn! 4 portioner 1 pkt fryst renskav 2 msk smör 1 ½ liter färsk svamp 2 gula lökar, hackade 2 dl svampbuljong på tärning 10 enbär ½ tsk stött rosmarin eller 1 tsk färsk 1 dl grädde ½ dl tranbär eller lingon Salt och peppar Bryn renskavet i hälften av smöret, lägg över i en gryta. Skär svampen i mindre bitar och stek i resten av smöret tills den får färg, lägg ner löken och låt den steka med. Lägg över i grytan. Tillsätt buljong, enbär och rosmarin. Låt koka 10–15 minuter utan lock. Späd med grädden. Smaka av med salt och peppar. Lägg sist i tranbären eller lingonen. Servera ris eller potatis till. Det vanligaste till renskav är att man använder trattkantareller men det går även bra med soppar, kremlor och skivlingar. Plockar du svamp? Skriv och berätätta så har du chansen att vinna hjälpmedel till sk skogsutflykten. Mejla tavling@kollega.se före den 2 no ovember. Lycka till! ta så har du ogsutflyk en. Mejla . L cka till! Fälthandboken från Norstedts (85 kr). Svampverktyg från Designtorget (175 kr). Bärbälte från Designtorget (325kr). 7-12 KOLLEGA 41