Nöjesnytt Helsingborg 1
Släpp loss dofter av det asiatiska köket vid midd
agsbordet. Vi tipsar om klassisk street food som Pad Thai och Bibimbap, asiatisk lax och supergoda vårrullar med räkor. PAD THAI 4 portioner Pad thaisås: 1½ msk fisksås 1 msk oystersauce 1 msk sweet chilisås 2 msk vatten 1 msk risvinäger 2 pressade vitlöksklyftor pressad saft av 1 lime 300 g risnudlar 200 g kycklingbröstfilé 1 msk rapsolja 2 salladslökar 200 g stora räkor utan skal 2 ägg 180 g böngroddar 1 röd chili 50 g jordnötter 1 kruka färsk koriander 1 msk chiliflakes Rör ihop alla ingredienser till såsen. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Strimla kycklingen och stek i oljan i en stekpanna tills kycklingen fått färg. Strimla salladslökarna och tillsätt dem och räkorna. Stek ytterligare ca 1 min. Vispa äggen lätt i en bunke och häll ner i stekpannan under omrörning. Kärna ur och hacka chilin. Hacka jordnötter och koriander. Häll i nudlar, böngroddar, chili och sås i stekpannan. Toppa med jordnötter, koriander, chiliflakes och gärna limeklyftor. BIBIMBAP 4 portioner Marinerad entrecote: 400 g entrecote i tunna skivor 2 msk japansk soja 1 msk strösocker 2 vitlöksklyftor 1 msk sesamolja Rör ihop soja med socker tills sockret löst sig. Pressa vitlöksklyftorna och rör ner tillsamman med sesamoljan. Blanda marinaden med köttet och ställ kallt. Marinerad spenat: 65 g babyspenat 3 salladslökar 1 msk japansk soja 1 msk sesamolja 2 tsk sesamfrön Koka upp vatten och blanchera spenaten snabbt. Kyl ner och pressa ur vattnet. Strimla salladslökarna fint. Blanda alla ingredienserna och ställ kallt. Marinerade böngroddar: 150 g böngroddar ½ kruka färsk koriander 1 tsk salt 2 tsk sesamfrön 1 msk sesamolja Koka upp vatten och blanchera böngroddarna snabbt. Kyl ner och låt rinna av i ett durkslag. Hacka koriandern och tillsätt tillsammans med salt, sesamfrön och sesamolja. Ställ kallt. Chilipicklad gurka: 1 gurka ½ dl strösocker ¼ dl ättiksprit 12% 1 msk sambal oelek Tvätta och skiva gurkan tunt och lägg en bunke. Rör socker med ättika och vatten tills sockret löst sig. Tillsätt sambal oelek och slå blandningen över gurkan. Täck med plastfilm och lägg under press. Till servering: 3 dl rundkornigt ris 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 2 dl kimchi 4 ägg 4 msk gochujang Skölj riset och koka enligt anvisning på förpackningen. Stek köttet hastigt i smör-&rapsolja. Lägg gurka, böngroddar, spenat, kimchi, ris och kött i grupper på djupa tallrikar. Stek äggen i smör-&rapsolja och lägg ett på varje tallrik. Servera med gochujang som var och en tillsätter efter smak. ASIATISK LAX 4 portioner 4 laxfiléer à ca 125 g 1 tsk salt 1 tsk malen ingefära 1 tsk farinsocker 1 msk pressad lime 1 vitlöksklyfta 2 dl Arla Köket® vispgrädde Sätt ugnen på 225°. Lägg fisken i en ugnssäker form, salta och krydda med ingefära, farinsocker, limesaft och finhackad vitlök. Häll över grädden. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med wokade grönsaker och kokt ris. 44 | nöjesnytt VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED RÄKOR 12 st 50 g glasnudlar 12 ark rispapper 1 morot ½ purjolök ½ gurka 100 g skalade räkor 2 msk hackad färsk koriander Koka glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj kallt och låt rinna av. Skala moroten. Skölj purjolöken. Strimla morot, purjolök och gurka. Blötlägg rispappersarken ett i taget ca 1 min och lägg på en skärbräda. Lägg på glasnudlar, grönsaker, purjolök, räkor och koriander. Rulla ihop till tajta rullar och ställ kallt. Servera med goda såser. Chilismetana 1 dl Arla Köket® smetana 1 msk kinesisk soja 1 röd chili 1 vitlöksklyfta 2 msk strösocker ½ dl fisksås Pressad saft från 2 lime Blanda smetana med soja. Kärna ur och hacka chilin. Pressa vitlöksklyftan. Lös upp sockret i fisksåsen och limesaften. Tillsätt chili och vitlök. Servera vårrullarna med såserna. Sötsur sås 2,5 dl 1 röd chili 1 vitlöksklyfta 1 dl chilisås 2 msk risvinäger 1 msk strösocker 1 msk majsstärkelse 1½ dl vatten 1 krm salt Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka på svag värme 6-7 min. Sila såsen och låt svalna. KÄLLA: ARLA