Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Precis när frukten mognat men strået fortfarande
slår lite i grönt. Då är det dags att skörda om man vill åt den finaste havren. Den här fasen är kort, dessutom uppstår den helt oväntat. Lite som en buss i tid! Oftast sker det i augusti, men eftersom naturen har lagar men inga regler är det inte på något sätt en garanti. Och i en sådan tunn skärva börjar historien om vår nya havredryck. Här bör vi också spola tillbaka bandet tre år, för som alltid när det kommer till nya produkter har vi på Garant en knasigt lång process. Det är inte för att vi på kontoret är lite tröga eller så. Inte heller tillhör vi den skara som är så förtjusta i långa möten utan agenda. Nej vi tar lång tid på oss av en mycket god anledning: om en produkt ska platsa i vår skafferi måste den vara garanterat bra. Annars kan vi lika gärna byta namn till Anti-Garant. Ett fruktansvärt dåligt namn såklart, så då väljer vi den trassliga vägen istället. Här började vi som sagt med att söka upp den där finaste svenska havren. Sen inspekterar vi allt. Och då menar vi allt. Det blir många ”mhm”, ”jaha” och ”jahaja” innan vi är färdiga. Tillverkningen, den sker också här i Sverige. Och sen provsmakas det lika länge som en historisk epok! De första tio versionerna blev på tok för söta. Men när vi skruvade ner sötman blev havresmaken lite meh. Och så höll vi på, fram och tillbaka. Jura blev krita. Sista steget var konsistensen, som i högsta grad påverkar hur något smakar. Det är därför exempelvis skorpor är godare än sockiplast. Och tillsist hade vi en dryck värdig vår logotyp (som även ses på sid 2 i den här annonsen). Sen var det dopdags. Ingen vacker historia. Det fanns inga filmiska kvaliteter alls: Först och främst var det tisdag. Försök till fräcka namn sattes upp med post-its i grälla färger. Tillsist fick alla huvudvärk av färgerna så då tog vi ner alla lappar och frågade istället en på IT. Hennes förslag var Barista. Vi kunde inte kontra med något bättre, så det fick det bli. Den är, som du kanske förstår skapad för just kaffedrycker, men går också bra att dricka naturell. Rätt ur paketet, om du tillhör den oborstade typen. Finsmakaren kanske föredrar en elegant konjakskupa? För dig som känner dig obekväm med att delas in i identiteter på det här viset; ta ett glas som just DU trivs med. Sen är Baristan vegansk också, men det är inget krav vi ställer på dig. Snälla nån, det är inte vår sak alls! Även om vi har ett sådant sortiment som verkligen växer. Och visst, det där går att läsa som ett bedrövligt skämt – men det är ett till fullo korrekt påstående. Vi har idag 24 veganprodukter på hyllorna och fler ska det bli! Vegetariskt, där har vi hur mycket som helst. Precis som vi har korvar, biffar och charkuterier. Men ibland får man kanske lust att prova lite nya takes på protein! Då gäller det att inte bli rädd för förpackningar märkta med v-orden. För det kan vissa bli. Jamen då går det ju alltid att blunda när man greppar tag och föser ner varan i korgen. När du packar upp därhemma får du kanske syn på våra krispiga grönkålsbiffar? En annan bra rookieprodukt är vår falafel med persilja och spiskummin. Sen är vi också stolta föräldrar till en vegansk bearnaise! Nej förlåt det här skulle handla om havredryck ju. Vad har vi mer, jo hållbarheten är en mycket bra USP som förövrigt är en förkortning av engelskans Unique Selling Point. USP:en är att du kan förvara dem direkt i skafferiet – i över ett helt år! (Samma sak gäller faktiskt räkost, vilket känns sjukt märkligt.) Sen måste vi puffa för priset. Det är inte bara bra, det är alldeles utmärkt. Men! När något är lite billigare är det lätt för skeptiska känslor att uppstå. Människan börjar klura, kanske kisa, i vissa fall även vrida och vända i jakt på något tjuvknep. Och såhär; denna skepsis är sund. Fast någon kommer väl säkert tro att vår havredryck är sämre än andra. Som dem med fräcka namn. Men vi rev ju ner de där skrikiga lapparna. Vi nöjde oss med det habila Barista! Vi la istället tolv årstider på att prova oss fram till den absolut godaste havredryck som vi kunde hitta. Och just den hittar just du på närmaste Hemköp. Om du sedan vill tillreda drycken som en ”genuin barista” ber vi dig att skippa de dramatiska gesterna. De är oftast riktigt kul men kan leda till förödelse kring varma vätskor. Värm bara drycken på låg värme och vispa upp precis innan det börjar sjuda. Om detta känns för komplicerat, då kan du faktiskt bara skaka förpackningen. Lite försiktigt då. Men lättare än så blir den inte att skumma!
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker