Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
På Gus tavs vi s Jo rdens goda s t e Klassisk com
fort food / Recept Mitt-i-veckan-burgare Fooled pork ”En av de mest populära rätterna på min blogg. I stället för fläsk tar jag jackfruit. Större delen av smaken sitter i en bra barbequesås, och öl, gärna IPA.” 6 port / 60 min 2 burkar omogen jackfruit i saltlake à 565 g 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 1 msk rökt paprikapulver 1 msk spiskummin salt och svartpeppar 1 flaska öl à 33 cl (gärna IPA) 1 dl vatten 1 ½ msk grönsaksfond 4 dl barbequesås rapsolja till stekning Till servering 6 hamburgerbröd 1 kruka krispsallad 1 kruka färsk koriander c oleslaw picklad rödlök (gärna lime-) 1. Sila av jackfruiten. Skala och skiva lök och vitlök. 2. Fräs allt i olja i en gryta med paprikapulver, spiskummin, salt och rikligt med svartpeppar tills löken mjuknar. 3. Häll i öl, vatten och fond och koka på låg värme ca 45 min tills jackfruiten är mjuk och nästan all vätska ångat bort. Rör då och då, så det inte bränns. 4. Sätt ugnen på 225° grillfunktion. Dra isär jackfruiten i strimlor med två gafflar, även frön och stammar. 5. Tillsätt två tredjedelar av barbequesåsen och låt grytan stå i ugnen utan lock 10–15 min tills jackfruiten får brynta toppar och det mesta av vätskan är borta. 6. Salta och peppra och blanda i resten av barbequesåsen. Låt stå i ugnen 5 minuter till. 7. Rosta bröden lätt. Fyll dem med sallad, coleslaw, fooled pork och koriander. Toppa med picklad rödlök. Tips! Gör egen coleslaw från Gustavs blogg. Vegansk ”chèvre chaud” ”Inspirerad av klassikern med getost serveras här cashewost och mandelricotta på valnötsbröd.” 4 mackor / ca 40 minuter 4 skivor valnötsbröd 80 g rucola 1/2 dl cashewost, se nedan 1 dl kapris olivolja till stekning Cashewost 3 dl naturella cashewnötter 1 dl näringsjäst (finns på hemköp.se) 1 tsk salt Mandelricotta 2 ½ dl mandlar 1 ½ dl vatten 2 msk citronjuice 1 ½ msk näringsjäst salt efter smak Balsamicolök 5 klyftor vitlök 3 röda lökar 1/2 dl balsamvinäger 1/2 dl socker 2 msk sojasås, japansk rapsolja svartpeppar Cashewost: Mixa cashewnötter, näringsjäst och salt till fint pulver i matberedare, dock utan att det blir nötsmör! Salta. Mandelricotta: Skålla mandlarna genom att koka dem 1 minut, lägg dem i kallt vatten och gnugga loss skalet. Mixa mandlar, salt, citronjuice, näringsjäst och hälften av vattnet. Späd med vatten tills det påminner om färskost. Smaka av med salt och citronjuice. Balsamicolök: Skala och skiva vitlök och rödlök. Stek löken mjuk i rapsolja på låg värme. Slå i balsamvinäger, sojasås, socker och svartpeppar och koka 20 min på låg värme till en krämig sylt. Montering: Fritera kaprisen i het stekpanna med rikligt med olivolja tills den mörknar och knopparna öppnar sig. Lägg på ett fat med papper. Torka ur stekpannan. Skär fyra skivor gott valnötsbröd och stek gyllene med ny olivolja. Lägg ut rucola på bröden. Klicka på rikligt med mandelricotta och balsamicolök, toppa med cashewost och kapris. Servera medan bröden är varma! Pasta med finess Pasta vongole à la Gustav ”Svamp ersätter här vongolemusslorna och norialger ger havssmak.” 4 port / 30 min marinering + 10 min tillagning 500 g pasta linguini + 1 dl pastavatten 2 00 g shiitakesvamp (eller ostronskivling eller kungsmussling) 2 ark norialger 5 klyftor vitlök 250 g körsbärstomater 1 färsk röd chili 1 ½ dl färsk hackad bladpersilja juice och zest från ½ färsk citron ½ dl cashewost, se i receptet för Vegansk "chèvre chaud" olivolja salt och peppar 1. Putsa svampen, skär bort stammarna på shiitaken. Ostronskivling eller kungsmussling skivas. 2. Klipp noriarken, 2 x 2 cm. 3. Marinera svampen i 2 msk olivolja, salt och svartpeppar i en plastpåse med norialgerna medan du förbereder övrigt. 4. Skala och skiva vitlöken tunt. Skölj, kärna ev ur och strimla chilin. Halvera tomaterna och hacka persiljan. 5. Stek svampen med marinad och alger i en stekpanna med höga kanter, tills svampen har vätskat ur och får färg. 6. Koka pastan under tiden. 7. Sänk värmen i stekpannan och slå i lite mer olivolja, samt vitlöken och chilin. Fräs tills vitlöken får färg, tillsätt tomater och citronjuice och låt tomaterna mjukna. 8. Vänd ner pastan (al dente) i stekpannan med såsen, spar pastavattnet. 9. Rör ner citronzest, persilja, cashewost. Späd med 1–2 dl pastavatten tills allt blir krämigt. Salta och peppra. Grön lasagne à la Mexiko Enchiladas med bönchili ”När osten blandas med crème fraiche smälter den och blir god och krämig.” 6 port / 1 h förberedelse + 20 min i ugn Bönchili 1 gul lök 2 vitlöksklyftor / forts. s. 25 22 He lm agat
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker