Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Jo rdens goda s t e På Gus tavs vi s / Recept for
ts. 1 morot 1 torkad chipotlechili 1 msk torkad oregano 1 msk spiskummin 2 tsk rökt paprikapulver 2 msk tomatpuré 2 dl rödvin 1 burk krossade tomater à 400 g 1 msk ljus japansk sojasås 1 tsk mörk kinesisk soja 1 msk grönsaksfond 2 dl vatten 1 msk strösocker 1 burk svarta bönor 1 burk kidneybönor 1 dl hackad koriander eller persilja ½ lime, saften salt och peppar rapsolja till stekning Tomatsås 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 2 tsk spiskummin 1 msk torkad oregano 1 msk rökt paprikapulver ½ tsk chiliflakes 1 burk krossade tomater à 400 g 1 msk japansk sojasås 1 msk strösocker salt och peppar olivolja till stekning Ostkräm 2 00 g vegansk ost, gärna av cheddartyp 1 dl havrefraiche eller växtbaserad matlagningsyoghurt 1 tsk färskpressad citronsaft salt och peppar Till servering 6 stora tortillabröd 1 tsk paprikapulver Bönchili: 1. Skala och skiva lök, vitlök och morot. Hacka chilin. Fräs allt i olja i het gryta. 2. Tillsätt oregano, spiskummin, paprikapulver och tomatpuré och fräs tills det doftar. Späd ev med lite vatten så att kryddorna blandas och inte bränns vid. 3. Tillsätt rödvin, krossade tomater, sojasås, fond, vatten och socker och koka 30 min utan lock tills såsen tjocknat. Smaka av med salt, peppar och socker. 4. Skölj bönorna och tillsätt. Häll i lite vatten och koka 20–30 min till utan lock tills chilin är tjock. 5. Smaka av igen och blanda ner koriander och limesaft. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken med de torra kryddorna i olja 1–2 min på låg värme, tills löken är mjuk och det doftar. Tillsätt tomater, sojasås och socker, koka 30 min. Smaka av med salt, peppar, socker och kryddorna. Ställ åt sidan. Ostkräm: Finriv osten. Blanda med citron, salt och peppar. Montering: 1. Sätt ugnen på 225°. Fördela chilin över tortillabröden och rulla ihop. Lägg dem i en ugnsform, 30 x 40 cm. Vik in brödändarna så att kanten på formen håller ihop dem. 2. Fördela tomatsåsen jämnt över. Använd en plastpåse som sprits genom att klippa av ett hörn. Spritsa ostkrämen jämnt över tomatsåsen. Pudra över paprikapulver och grädda mitt i ugnen 10 min. 3. Ta ut formen och rör lite i ostkrämen. Grädda 5–10 min till. Servera med en sallad. Barnens favorit! Tikka masala ”Min tikka masala får mustig smak och härlig textur av kokosmjölk och vegokött.” 4–6 port / 40–90 min 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 3 × 3 cm färsk ingefära 1 msk garam masala 1 msk gul curry 1 msk torkad koriander 2 tsk mald kardemumma 1 tsk mald kanel 1 msk mald spiskummin 2 tsk torkade korianderblad 2 tsk gurkmeja 1 –2 tsk chiliflakes (beroende på hur mycket hetta du vill ha, kan även uteslutas) 1 dl vatten 1 burk kokosmjölk à 400 g, eller 4 dl växtbaserad grädde 1 burk krossade tomater à 400 g 1 msk japansk sojasås 1 ½ msk grönsaksfond 2 paket naturellt vegokött,exempelvis oumph eller Pulled vegme, à 300 g rapsolja eller margarin, till stekning salt och peppar ½ lime, saften ½ kruka färsk koriander Till servering kokt ris chapatibröd el. liknande ev. raita 1. Skiva löken, finriv vitlök och ingefära. Fräs löken i en stor gryta, tills den fått färg och börjar karamelliseras. 2. Sänk värmen, tillsätt vitlök, ingefära, torra kryddor och rör om. Späd med lite vatten till en kryddpasta och stek några min. Se upp så det inte bränns och blir bittert! 3. Tillsätt kokosmjölk, tomatkross, sojasås, grönsaksfond och vegokött. Koka 1 timme eller mer, på låg värme. Späd ev med vatten och rör då och då. 4. Smaka av med kryddor och sojasås. Låt koka minst 10 min till. 5. Stek bröden gyllenbruna på bägge sidor i rapsolja, toppa med flingsalt och finhackad koriander. 6. Smaka av grytan med salt, peppar och limesaft och klipp i koriander. Servera med ris, chapati, sallad och raita! Tips! Gör indisk raita på växtbaserad matlagningsyoghurt, lite olivolja, lime, mynta och koriander, att servera till. Krydda med salt och vitpeppar och späd ev med lite vatten. He lm agat 25 Bilder: Chapatibröd, Usman Yousaf/Unsplash, raita, Istockphoto
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker