Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Ai Ventura "Jag behöver fler hyllor till allt por
slin!" Kärleken till köket började för konditorn och kokboksförfattaren Ai Ventura med kakbak tillsammans med sin mamma i köket i barndomshemmet i Tokyo i Japan. När Ai flyttade till Sverige bestod halva flyttlasset av japanska köksredskap. Hur är ditt kök utrustat? När jag flyttade till Sverige innehöll mer än hälften av kartongerna japanska köksredskap, det är viktigt för mig att använda de redskap jag är van vid. Måsten för att lyckas med japanska bakverk är en vass japansk kniv, en köksvåg och en termometer. För vissa bröd använder jag en japansk bakmaskin som både knådar, jäser och gräddar. Varje gång jag åker till Japan köper jag massor av nya redskap och japanskt porslin, och jag drömmer om att hämta hem ännu mer. Jag älskar också nordiskt vintageporslin, och vill ha mer, men behöver fler hyllor! Vad pågår i ditt kök just nu? Jag är alltid sysselsatt med nya experiment, just nu bakar jag på tema kawaii. Jag provlagar för att få bakverken rätt — fluffiga, lena och knapriga — och gulliga*. Det handlar mycket om att få fram rätt seghet, och en vacker yta. Det kräver teknik och koncentration. Vad lagar du till middag? Maträtter som sushi och ramen har blivit populära i Sverige men vi japaner lagar faktiskt inte det hemma, det äter vi på restaurang. Hemma lagar jag japansk husmanskost, ofta curry rice, chicken nanban eller tempura, gärna kombinerat med udon eller soba. * ”Kawaii” betyder gullig på japanska. 30 Hemlagat Fluffiga och lena bakverk Hemma i köket experimenterar Ai just nu med bakverk på tema kawaii, med väl avvägda smaker och detaljerade dekorationer. Och gulligt ska det vara! / Ai är … konditor och kokboksförfattare. Driver popup-kaféet Bon Aibon i Stockholm. Aktuell med: Boken Baka kawaii som kommer ut i april (Natur och Kultur). Youtubeserie för Japan om svenska bakverk och svensk fikakultur. Familj: Man och två barn. Bor: Stockholm. Följ Ai: @bon_aibon " just nu bakar jag på tema kawaii" Bilder: Porträtt ur boken Baka Kawaii (Natur och Kultur) av Charlie Drevstam. Tallrik i blått, Rörstrand/Bukowskis, kopp med fat, Stig Lindberg för Rörstrand/Stockholms Auktionsverk, skål, Åhléns. Illustration och ätpinnar, iStockphoto.
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker