Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker
Delikata unde r ve rk Söta snäckor / Recept Madel
einekakor Den franske författaren Marcel Proust, som levde vid förra sekelskiftet, skrev i boken På spaning efter den tid som flytt om hur han minns smaken av kakan från barndomens kök. Kakan har blivit en metafor för något som väcker minnen. 36 små eller 12 stora / ca 30 min 75 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1/2 tsk vaniljsocker 2 ägg Till garnering florsocker 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Smörj formarna genom att pensla med lite smält smör. 3. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispningen. 4. Sikta ner mjölet och tillsätt citronskal. Blanda försiktigt tills allt är blandat. Lägg en liten klick av smeten i varje form. 5. Ställ formarna på ett galler och ställ in det mitt i ugnen. Grädda små kakor i 8–10 minuter, större ca 15 minuter, tills de fått lite färg. 6. Ta ut kakorna ur formarna. Låt dem svalna på galler och pudra över lite florsocker före serveringen. Ät dem gärna inom några timmar från att de bakas — de är som godast då! Tips! Det finns särskilda musselskalsformade "madeleineformar" i köksbutiker. De i silikon är smidiga då kakorna lätt lossnar. Det går också bra att använda t ex mazarinformar. 1 dl vetemjöl ¼ citron, finrivet skal av Hemlagat 51 Bild: Smalen Photography, Arjan/StockFood