Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
/ I säsong / Alla pratar om … Torrt ska det vara
Vi på redaktionen lyssnar alltid med stora öron för att snappa upp vad som trendar inom mat. Det alla pratar om nu är — torkskåp!, det vill säga att torka grönsaker och örter under låg temperatur i ett särskilt torkskåp., eller snarare en torkugn. För nu när vi alla har lärt oss att fermentera och pickla råvaror är vi redo att lära oss något nytt — att torka mat, som svamp, äppelskivor, tomater, kryddörter och chilifrukter. Vi människor har ju sedan årtusenden behärskat den här konsten som ett sätt att förlänga hållbarheten, men det finns även smakmässiga fördelar. Att använda en dehydrator, en torkugn, anser många är det bästa sättet att behålla mesta möjliga av en råvaras näringsämnen. Tekniken är att råvarorna torkar långsamt och vid låg temperatur. Smaklöst vatten får dunsta bort och en till synes oansenlig liten bit gurkskal eller en trött jordgubbe rymmer trots sitt skröpliga yttre mycket smak. Vissa råvaror får dessutom en aptitlig knaprighet då de torkas. Vi ser trenden både i de fina restaurangköken och hemma, och i handeln hittar vi allt från enkla svamp- och frukttorkar till större torkugnar./ — kRättika rispig kompis / Trend Hemlagat spanar mattrender 2021 Kanske har du undrat vad den där vita, morotsliknande rotfrukten i din matbutiks grönsaksdisk är för något? Kanske har du smakat den, men inte kunnat definiera vad det är du äter — med pepprig smak, lite het — av senapsolja — och krispig konsistens. Men kanske har du smakat rättika som ingrediens tillsammans med salladskål i kimchi, det syrade tillbehöret till koreanska rätter. Kanske har du också ätit rättika i rätter från det japanska eller kinesiska köket, som riven i sashimi eller sallad. Rättikan är som sagt en rotfrukt, släkt med rädisan och påminner också om rädisa i smak; den kallas också ”white radish” på engelska. Den finns i flera färger men vit är vanligast. Den kan ätas både rå och tillagad och smaken passar fint för att balansera feta ingredienser. Tips! Testa att snabbpickla rättika tillsammans med morot och rödlök. Eller ugnsstek den i stället för klyftpotatis, gör en gratäng eller riv eller strimla den i sallad./ / Snabb-Mexiko! ”Mammas mat” I oroliga tider blir effekten att vi söker trygghet. I pandemins spår ser vi ett ökat fokus på mat vi åt som barn — husmanskost trendar. Då är det inte konstigt att boken Husmanskost — svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske vann ett pris i kategorin Chefs i den internationella tävlingen Gourmand Awards. Boken innehåller rätter med ursprung i landskap från Skåne till Lappland. Res i kryddor Att testa nya kryddor blir ett sätt att resa. Kryddutbudet, färska och torra, ökar. Rökta kryddor, liksom den japanska blandningen av sju kryddor, ”shichimi togarashi”, är stort. Tillbaka till naturen En annan effekt av trygghetssökande är att vi vill ut i naturen. Vi går på skogsutflykter, men vi inreder också trädgården Tortilla med stängd botten, lätt att hålla i, inte minst för barnen, och för oss som lätt dräller. Från Old El Paso. Smakrik och kryddig vegetarisk tacofärs gjord på baljväxter och färdigskuren, krispig sallad, båda från Garant. Bilder: iStockphoto (illustration), Shutterstock Pressbild: Husmanskost — svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske, Frankenstein Studio 8 Hemlagat med värmande eldar så att ”utomhus” blir vårt nya vardagsrum — och kök — för umgänge och matlagning året runt. Vi vill ha terrassvärmare, eldstäder och hängande gjutjärnsgrytor. Tips! Inspireras av våra recept på tema utemat i det här numret. Källa: AGFO, Kairos Future, Food & Friends
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker