Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Vårv int e r värme Försmak "Våga testa nya smaker
på grädden! Blanda ner chokladtryffel eller hallonsylt." / Hallå där Hej Mahmoud! I Hemköps butik vid Torsplan i Stockholm var Mahmoud Ali med och startade Hemköpskedjans allra första konditori när butiken invigdes 2013. Det blev succé och nu finns konditorier i flera av Hemköps butiker. Just nu är det högsäsong för semlor. Mahmouds tips för en lyckad semla Rostade mandlar ”Rosta mandel som du hackar och sedan blandar ner i den färdiga mandelmassan tillsammans med lite stött kardemumma. Dutta på lite kallt vatten på mandelmassan så blir den smidig att arbeta med.” Övervispa inte grädden ”Många misslyckas med grädden då de tror att den ska vara mycket mer hårt vispad än vad den behöver vara. Vispa grädden hårt i början och så fort du märker att den binds samman vispar du det sista lätt — för hand om du använt elvisp först. Grädden ska inte vara för hårt vispad, då smakar den bara smör.” Testa nya smaker ”Våga testa nya smaker på grädden! Blanda ner chokladtryffel, hallonsylt eller det du själv tycker om.” Semmelsäsongen rivstartar strax efter nyår och håller i sig långt in på vårkanten. Hos konditor Mahmoud Ali på Hemköp Torsplan i Stockholm har det bakats semlor ända sedan i höstas. — Vi säljer semlor redan i början av november. Mestadels den klassiska semlan men under den gångna julhelgen har vår lussesemla varit en tuff konkurrent. Att skapa varianter av den klassiska semlan har blivit något av en trend. Vilken semla trendar i år? — I år har vi tagit fram en semla där vi blandat vaniljkräm med tryffel och doppar toppen i choklad. Den är nötfri och den smakar fantastiskt! Du har gått som lärling hos franska kockar på fina hotell i bland annat Amman i Jordanien. Vad har du tagit med dig i form av franska influenser till butikens konditori? — Jag bakar ofta pain au chocolat (chokladfylld croissant) och eclairer (avlånga petit-chouer fyllda med chokladkräm). Ordet ”éclair” betyder blixtnedslag på franska och beskriver på pricken hur snabbt man slukar dem! Under våren kommer vi också att baka mille-feuille, som består av flera lager smördeg och vaniljkräm, konjak och färska jordgubbar (liknar napoleonbakelsen, reds anm), och vi kommer att göra crème caramel, en pudding som gräddas i vattenbad tills konsistensen är sammetslen. Vad mer är nytt till våren? — Jag och min konditorkollega Fabian Segura utvecklar nya saker hela tiden. I vår gör vi en laktosoch glutenfri moussetårta med hallonsmak och en vegansk moussetårta. / Hemlagat 9 Bild: Susan Brooks–Dammann/StockFood
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker