NG Sthlm 1
D är det tidigare låg en köksträdgård ligger det
nu ett uppskattat spa och där det tidigare inte hade renoverats sedan 1980-talet finns det från och med 2019 ett helt nytt kök med tillhörande restaurang. Bakom de båda projekten står arkitekten Per Öberg. PER ÖBERG UTBILDADE sig vid Lunds universitet under 1974–1979 och grundade Per Öberg Arkitekt AB 1983. Han har arbetat med allt från vindsvåningar till hotell, pensionat, restauranger, bostadsområden och spaanläggningar – i den sistnämnda kategorin ryms arbeten åt till exempel Elite Marina Towers, Sturebadet, Grand Hotel i Stockholm och Hooks Herrgård. För att inte tala om att han designat en stol åt Confidencen i Ulriksdals Slottspark och två soffbord till Svenskt Tenn. KÄNNETECKNANDE FÖR PER Öbergs byrå är en högkvalitativ arkitektur som känns bestående, som inte nödvändigtvis är trendig men inte heller slits ut varken tekniskt eller för ögat. Hans första kontakt med Hooks Herrgård var på 1990-talet då Barbro och Stefan Edblad tog kontakt med Sturebadet, där Pers man var vd, för att bolla idéer kring en spaanläggning på Hook. Barbro och Stefan blev goda vänner med Per och hans man men det dröjde till omkring 2010 innan Per och Helena Carlsson, från Kerstin Florian, fick i uppdrag att ta fram ett koncept och en affärsplan för ett spa på herrgården. Succén lät inte vänta på sig. – Familjen satsade mycket pengar, men de fick också mycket för pengarna tack vare skickliga upphandlingar av projektledaren Jonas Hallberg, berättar Per Öberg. För Helena och mig var det så klart roligt att det blev så framgångsrikt, vi hade ett väldigt givande samarbete. Hur resonerade ni kring designen av spat? – Många kanske skulle tänka “ett spa i herrgårdsmiljö, då ska vi ha kristallkronor över poolen”. Men där spat ligger idag låg det tidigare en köksträdgård i terrasser ned mot vattnet. Vi tog fasta på dem och lät utsikten mot sjön vara huvudnumret, vilket gjorde att vi valde att använda den glasade väggen mot vattnet som enda dekor. I materialvalen inspirerades vi av den småländska naturen. Vi jobbade även mycket med energier och färger. ATT DET BLEV succé är en underdrift. Kalkylerna gjordes utifrån 7 000 besökare det första året - det blev 24 000. Det ledde i sin tur till Per Öbergs nästa uppdrag för Hooks Herrgård. – Hooks var nöjda och vi höll kontakten efteråt. Jag gjorde ett förslag på en facelift av matsalen och bollade idéer med Hans Edberg tills han 2017 sade “vi ska göra det här ordentligt” och min byrå fick uppdraget att ta fram ett helt nytt kök och en ny matsal. Vad fick ni för riktlinjer? – Vi hade ganska fria händer. Jag hade en idé om att öppna upp köket mot matsalen så att gästerna tar den varma maten i köket när det är buffé, och kan se in i köket när det är bordsservering. Detta är inget nytt koncept längre men jag kommer ihåg den första gången jag såg det, På Søllerød Kro i Danmark på 1970-talet. Jag blandade in Anders Engström på Kökspennan som jag har jobbat med i flera andra projekt och vi skissade upp köket tillsammans. Jag vet att du arbetar mycket med logistiken i det du skapar, hur resonerar du kring det? – Det här med hur folk vandrar genom en anläggning är väldigt intressant och spa är speciella på det sättet: det är påklätt, avklätt, vått, torrt, och det gäller att få ett bra flöde. En annan del handlar om hur personalens arbete kan underlättas: inlastning, utlastning, rent, smutsigt. Det ska fungera lite som en Toyotafabrik men gästerna ska inte märka det. Det är likadant med kök och där hade Anders och jag samma uppfattning. INSPIRATIONEN TILL MATSALEN kom från sjön, utsikten, och den vackra stenväggen som herrgårdsbyggnadens suterräng våning var klädd med. Men även taklamporna. – Agne Jacobsen-lamporna som hängde i taket ville de först kasta ut, men de blev istället inspiration till den stil vi skulle använda. Lite “mid century modern”, som man kallar det. NÄR BRANDSKYDDET I entrérummet skulle uppdateras, och hantverkarna skulle riva undertaket, upptäcktes ett bemålat trätak. Att rädda de vackra målningarna var en komplicerad process som bland annat innefattade att taket plockades ned och renoverades av en NR 6, 2019 | NÖJESGUIDEN 61