NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu WOODSTOCKHOLM Mosebacke Torg 9,
woodstockholm.se Underbara Wood Stockholm fortsätter att ösa på med roliga temamenyer. Den senaste av dem, Asian Confusion, är också en av de skojigaste. Eller vad sägs om ssam med julskinka, komplett med skinkpinne? Öppet: tis-lör 17-23. SYMBIOS Skånegatan 72, symbiossthlm.se I Pet Sounds Bars gamla lokaler har gänget bakom succéer som Ichi och Barobao slagit upp en nordisk krog av klassisk för- och varmrättsstuk. Det lovar gott! Öppet: tis-fre 11:30–01:00, lör middag 14-01. SEKT Runebergsgatan 1, restaurangsekt.se Duon som bland annat ligger bakom Stim är tillbaka med en modern tysk historia i Food Stockholms gamla lokaler. Beeilen Sie sich das sofort! Öppet: tis-lör 17-00. SEKT Runebergsgatan 1, restaurangsekt.se 5 Pelle Johansson har kallats Sveriges äldsta tv-kock. Inte för att han är särskilt lastgammal, det är han inte, utan för att han med över 200 tv-produktioner i ryggen är en av landets första och mesta tv-kockar. Numera är emellertid tv-karriären med vissa undantag lagd på hyllan. Istället lägger Pelle sin arbetstid på att driva krogarna Stim och sedan en tid tillbaka även Sekt, som han har tillsammans med kocken Patrik Karlsson. Sekt är tyska för mousserande vin och på menyn står modern sydvästtysk mat tillsammans med specialimporterade tyska viner, både mousserande och stilla. Vad menas då med modern sydvästtysk mat? Enligt Sekt pratar vi bland annat om comfort food som flammkuchen (tysk pizza), schupfnudel (gnocchi) och maultaschen (pastaknyten). Du hittar däremot inte bratwurst, sauerkraut eller pretzels här. Vi slår oss ner en fredagskväll i en perfekt lagom välfylld restauranglokal. Borden är av modell barbord, delvis för att kockarna enligt egen utsago ska kunna gå runt och tjabba med gästerna utan att vräka upp rumpan i ansiktet på sällskapet vid bordet bredvid. En anledning god som någon. Kvällen till ära bestämmer vi oss för att helt och hållet lägga oss i kockarnas händer, och ber dem komponera en avsmakningsmeny bestående av mer eller mindre allt 82 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2019 som restaurangen har att erbjuda och servera denna som smårätter vid hela bordet. Motsvarigheten till en kinabong alltså, som landar helt utan protester. Medan vi väntar på maten inleder vi med ett par glas sekt (såklart), någon berlinerweisse samt ett Spätburgunder Trocken som enligt uppgift inte går att få tag på något annat sätt då Sekt köpt upp hela skörden. Det smakar väldigt gott. Därefter sätter leveransen av snacks och större rätter igång tämligen omgående. Vi börjar med stekta grodlår (75 kronor) som serveras med en persiljeaioli, som närmast får oss att känna att vi rört oss över gränsen till Frankrike. I samma veva får vi emellertid in en mäktig och härligt rinnig kycklingrilette (40 kronor) med grillat bröd, senap och cornichoner och känner oss med ens något mer tyska. Det följs av en portion kartoffelpuffer (90 kronor) som närmast liknar en mindre råraka, serverad med gräddfil och löjrom. Svårt att misslyckas med såklart, och den faller samtliga i sällskapet väl i smaken. Rond två inleds med tidigare nämnda gnocchi (225 kronor) och pastaknyten (240 kronor). De förstnämnda enkelt brynta med smör och salvia, och således tämligen mäktiga i smaken. De sistnämnda fyllda med svamp något lättare och fräschare i sitt utförande, inte minst av den uppfriskande svampbuljongen. Secondin avslutas med tyska varianter på flatbrödspizza TYGE & SESSIL Brahegatan 4, tygesessil.se Garba har tagit över kastrullerna på vinbaren där de gästspelar hela sommaren. Obligatorisk närvaro åtminstone ett par gånger under kommande månad. Öppet: mån-sön 16-01. BENJI’S Kungsholmsgatan 11, instagram.com/benjis_kungsholmen Missa inte det familjeägda hålet i väggen på Kungsholmen som erbjuder såväl lunch som aw och enklare middag till humana priser. Och missa framför allt inte Benji själv. Öppet: tis-ons 11-16, tor-lör 11-22. (145-185 kronor) med olika toppings. En lämplig avslutning på avsmaket, och värt att gå hit enkom för. Av efterrätterna är berlinermunken (54 kronor) habil men ingen ögonbrynshöjare, medan gräddfilspuddingen (100 kronor) med färska bär är precis sådär lagom avvägd så varje tugga lockar till en till. Det gör även hela besöket på Sekt, som förhoppningsvis vidgar många stockholmares syn på vad tysk mat är och kan vara. Öppet: tis-lör 17-00. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se